Vôňa pizze lákala cez víkend do bratislavskej Incheby. Na 2. majstrovstvá Slovenska v pečení pizze prišlo 23 pekárov a pekárok z celého Slovenska. Kategórií bolo niekoľko – súťaž o najlepšiu pizzu, o najširšiu pizzu a aj akrobacia s cestom. Súťažiaci mali možnosť vybrať si pec, v ktorej svoju pizzu upečú. Každý je totiž zvyknutý na niečo iné. K dispozícii bola pec elektrická i na drevo. Odborná porota zložená z tých najkompetentnejších, teda originálnych talianskych pizzaiolov, ktorí vyhrali vlaňajšie majstrovstvá sveta, nehodnotila rýchlosť prípravy pokrmu, ale chuť a vzhľad. „Správna pizza nesmie byť spálená, ale ani polosurová. Musí mať tenké cesto, na ktorom nie je príliš veľa ingrediencií, pretože potom je príliš mokrá a nechutná,“ povedala organizátorka pretekov Zuzana Schwarzová.
Najlepším slovenským pizzaiolom sa napokon stal Bratislavčan Erik Rudolf. Zvíťazil vo všetkých troch disciplínach. Na prípravu svojej pizze použil mozzarelu a lososa a tú najširšiu sa mu podarilo vyťahať do veľkosti takmer jedného metra. „Aj keď sa to nezdá, je to drina. Venujem sa tomu dennodenne už desať rokov a stále mám nedostatky. V čom sa budem musieť ešte zdokonaliť, ukážu i majstrovstvá sveta, na ktorých som si víťazstvom zabezpečil účasť. Uskutočnia sa o tri mesiace v Taliansku,“ povedal víťaz. Síce nerád, vzhľadom na to, že ho pizza živí, ale predsa priznal, že pizza nepatrí k jeho obľúbeným jedlám. „Nemám rád pizzu. Najradšej si dám tradičné slovenské jedlá, napríklad aj bryndzové halušky.“ (tasr)