Streda, 28. júl, 2021 | Meniny má KrištofKrížovkyKrížovky

Japoncov cítiť sójovou omáčkou

Privretými očami

Na Nový rok som po štyroch mesiacoch opustil Európu, aby som sa na pár mesiacov vrátil späť do rodného Tokia. A práve na tokijskom letisku som v dave ľudí prvýkrát v živote zacítil vo vzduchu to, čo som si na Slovensku ani neuvedomil. Hneď som si spomenul na slová kórejského kamaráta, ktorý ma raz podpichoval, vraj Japoncov cítiť sójovou omáčkou. Zasmial som sa a narážku som mu vrátil s tým, že Japonci zas tvrdia o Kórejcoch, že ich cítiť po „kimči“, čo je ich tradičné jedlo.

Ale po čerstvej skúsenosti z letiska musím potvrdiť, že naozaj máme charakteristickú vôňu, a pravdepodobne ju má každý národ. Hoci bežne človek príliš nepremýšľa ani o vlastnej vôni či zápachu, nieto ešte národnej. Asi je to naozaj dané stravovacími návykmi.

Skryť Vypnúť reklamu

Slováci sa ma často vypytujú, čo v Japonsku jeme. Odteraz budem odpovedať: sójovú omáčku. Vlastne je to pravda. Je ňou ochutená väčšina japonských jedál. Sójová omáčka je pre nás tým, čím je pre Maďarov paprika, pre Grékov olivový olej a pre Mexičanov čili. Ale zohnať na Slovensku dobrú sójovú omáčku, je veľký problém. Sú husté, niektoré sladké, pritom pravá omáčka zo sóje, soli, vody a pšenice musí mať jednoduchú, jasnú chuť!

Požiadal som priateľa, aby mi poslal fľašu pravej, nefalšovanej japonskej sójovej omáčky. Poslal tri. Uvaril som si ryžu, polial sójovou omáčkou a len tak jedol. Priznám sa, v Japonsku by mi to nestačilo, ale keď ste v cudzine, aj ryža a pár kvapiek sójovej omáčky stačí na spomienku na to, ako chutí domov. Je to zvláštny úkaz, za hranicami si svoju národnosť a kultúru uvedomujete oveľa silnejšie. Ktovie, aká chuť by chýbala Slovákom kdesi v ďalekej krajine, kde sa len máločo podobá ich rodnej kultúre.

Skryť Vypnúť reklamu

MASAHIKO

Skryť Vypnúť reklamu

Inzercia - Tlačové správy

  1. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  2. Túto bagetu jedia Slováci už 24 rokov. Čo nám chutí najviac?
  3. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu
  4. Kravy jedia srvátku. Výrobky vďaka tomu nemajú konkurenciu
  5. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  8. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  9. Lenivý brunch s Muchom
  10. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  1. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  2. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
  3. 60 rokov tradície s ekologickým srdcom a modernou víziou
  4. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  5. Keď ekológia spája
  6. Wüstenrot predstavuje novú stratégiu pre slovenský trh
  7. Na zmenu zdravotnej poisťovne vám po novom stačia 3 minúty
  8. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  9. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  10. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 11 061
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 224
  3. Od Česka až po Jadran 3 978
  4. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 752
  5. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 3 369
  6. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 232
  7. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 166
  8. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 2 616
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 500
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny 2 206
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto

Analýza INDEXU ukázala, že výber je obmedzený, ceny rastú.


26. júl
Zuzana Kepplová.

Kto to porúchal, ten nemá právo to teraz kontrolovať.


2 h
Antigénové testovanie na koronavírus.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 392-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 534 obetí.


a 4 ďalší 17 h