Sobota, 31. júl, 2021 | Meniny má IgnácKrížovkyKrížovky

Dnes varí Anna Šišková

Jej kolegovia z divadla Astorka – Korzo 90 hovoria, že je vynikajúca kuchárka, vraj by si pokojne mohla otvoriť vlastnú reštauráciu.


FOTO SME – PAVOL MAJER

Jej kolegovia z divadla Astorka – Korzo 90 hovoria, že je vynikajúca kuchárka, vraj by si pokojne mohla otvoriť vlastnú reštauráciu.

Napriek tomu herečka ANNA ŠIŠKOVÁ stále považuje za svoje najobľúbenejšie jedlo chlieb s maslom a pažítkou.

,,Pre mňa má varenie zmysel, len keď viem, že budem mať hostí, ktorým moje jedlá chutia, keď varím pre rodinu, kamarátov. Alebo začnem niečo chystať, keď som smutná, nahnevaná a potom voľakomu zavolám, aby mi to pomohol prísť zjesť.“

Kým sa pre Annu Šiškovú stalo varenie zdrojom radosti či relaxu, uplynul nejaký čas. Aj napriek tomu, že vyrastala na horskej chate, kde sa varilo vo veľkom.

,,Možno práve preto som bola rozmaznaná a k jedlu mala odpor. Nič mi nebolo dosť dobré. Až napokon tety kuchárky zvolili inú taktiku. Prestali ma vynukovať a navrhli, aby som si akože varila sama. Keď mali trochu času, stáli pri mne, radili – a ja som sa aj najedla, aj sa čosi naučila. Prvé boli palacinky. Dokonca mi ukázali, ako ich treba obracať vo vzduchu. Ale to boli iba hry. Podstatné prišlo, keď som mala sedemnásť. Zomrel mi otec, mama bola s infarktom skoro rok v nemocnici a naraz som sa musela starať nielen o seba, ale aj o päť rokov mladšieho brata.“

Vtedy však Anka Šišková varila z povinnosti, preto dávala prednosť najjednoduchším a najrýchlejšie hotovým jedlám. Zmena prišla v čase, keď hrala v trnavskom divadle a narodila sa jej staršia dcéra Dorotka.

,,Mala som strašne dobré susedky. Najmä pani Hlavenková ma naučila celkom všetko. Od vecí z kysnutého cesta, cez torty po mäso. Doteraz mám zošit, kde som si zapisovala jej recepty na pečenie. A keď už raz máte pri varení istotu, môžete aj vymýšľať, skúšať nové veci a zapojiť fantáziu.“

Žiadne ,,parádne“ jedlo

Pre Annu Šiškovú odvtedy varenie už nie je povinnosťou, ale radosťou.

,,Jedlo je tvorba, môžete nachystať vždy niečo iné. Alebo aspoň trochu inak. Po svojom.“

Preto si Anna Šišková stále sľubuje, že svoje recepty začne zapisovať, a preto obvykle nevie povedať, čo presne do ktorého jedla dala a prečo.

,,Pred Vianocami sme boli s Martou Sládečkovou u Szidi Tóbiás. Chceli si skúsiť pripraviť niektoré moje špeciálne vianočné koláčiky. Bolo to strašne fajn, každá sme si odniesli niekoľko plechov, plnú škatuľu zákuskov, len Marta mi potom povedala, že sa odo mňa veru veľa nenaučila. Pretože ja som všetky suroviny rýchlo pridávala len tak odhadom. A rovnako to bolo i pri určovaní času pečenia.“

Anna Šišková nemá žiadne ,,parádne“ jedlo, ktoré by od nej hostia vždy vyžadovali.

,,Nebavilo by ma robiť stále to isté. Radšej ich vždy prekvapím niečím novým. Mám strašne veľa kuchárskych kníh, z ktorých čerpám – aj tieto recepty si však dotváram. Podľa momentálnej nálady, surovín, ktoré sú práve doma. Jednu zásadu však dodržiavam. Nemám rada, keď má jedlo veľa rôznych chutí. Koreniny a rôzne bylinky sú síce veľmi dôležité, ale nesmie ich byť priveľa a zle skombinované.“

Kuchárska kniha pre dcéry

A aký vzťah majú k vareniu jej dve dcéry?

,,Mojou zásadou je, že nič sa nedá nanútiť. Každý sa musí zaujímať najskôr sám. Našťastie, stalo sa. Dorotka základy určite má. Hoci jej manžel Whisky veľmi rád varí, a tak sa zrejme k sporáku príliš nedostane. Mladšia Terezka varí aj so mnou – čo Dorotka odmietala – a dnes už placky či palacinky zvládne. Dokonca ich už robila aj kamarátom, ktorí ju za to patrične obdivovali.“

Keď raz išla Anna Šišková na dlhší čas z domu nakrúcať, pripravila pre dcéry aj kuchársku knihu.

,,Skôr zošit. Mali v ňom najzákladnejšie jedlá a aby sa im varilo lepšie, všetky suroviny boli merané na poháriky alebo lyžice.“

Napriek tomu, že Anna Šišková má nepravidelný pracovný čas, pre rodinu vždy varila a Dorotka s Terezkou nechodili na obedy do školskej jedálne.

,,Obvykle som chystala na dva dni. Vždy jedno čerstvé jedlo a druhé také, aby sa dalo zohriať. Keď som doobeda skúšala, varila som od siedmej ráno. Medzitým som vychystala deti do školy a do deviatej bolo všetko hotové. A keď som mala voľno, alebo cez víkend, nastupovali časovo náročnejšie jedlá. Najmä múčne. Šúľance, pirohy – to mali deti najradšej. A keď poviem Dorotke, že chystám šúľance, i dnes dofrčí aj neviem odkiaľ.“

Chladnička pred polnocou

Štíhla postava Anny Šiškovej síce naznačuje, že je zástankyňou prísneho stravovacieho režimu, skutočnosť je však vraj celkom iná. Na diéty by nemala dosť pevnej vôle, a tak sa radšej drží spomienky na svoju babku.

,,Každý deň sa sama seba spýtala, čo si jej telo žiada, a podľa toho varila. A vždy bola štíhla. Ja sa usilujem ísť podobnou cestou. Myslím si, že človek by mal jesť všetko, čo mu chutí. Ale v menších dávkach.“

Čo by však Anna Šišková chcela zlepšiť, je denný systém stravovania.

,,Ráno sa síce snažím čosi zjesť, ale keď je veľa práce, zostanem iba pri káve. Na desiatu mám nanajvýš ovocie a viac sa najem až na obed. A keďže pred predstavením mi plný žalúdok nerobí dobre, stáva sa, že začnem jesť až po príchode domov. Niekedy síce vydržím pri čiernom chlebíku s tofu syrom, ale obyčajne vyťahujem z chladničky hocičo, čo mi práve chutí.“

Dobré víno je dobré

Jediné, o čom Anna Šišková presne vie, že jej nechutí, je baranina.

,,Škoda, pretože je to veľmi zdravé a chutné mäsko. Ale vo mne je blok od detstva. Zrejme preto, že sme mali doma ovečky, s ktorými som sa hrávala, mala ich rada – a potom ich zabili.“

Inak však verí, že spoznávať nové jedlá je prínosom. Nebráni sa ani rôznym morským príšerkám a je jej ľúto, že mnohé z jedál kuchýň iných národov nemožno preniesť priamo k nám.

Pri dobrom jedle nesmie chýbať ani dobré pitie. Anna Šišková uprednostňuje kvalitné biele víno. Na čo si však zvlášť potrpí, sú čaje. Má rada zelené, ale i rôzne bylinkové, ktoré si potom aj mieša. V lete dokonca zvykne zbierať bylinky i sama a tvrdí, že majú naozaj liečivé účinky.

Chceli by ste vedieť, čo Anna Šišková nedokáže uvariť? Tu je jej odpoveď.

,,Nedokážem si na nič spomenúť. Viem však, na čo sa už dlhšie chystám a čo som ešte nikdy nepripravovala. Švajčiarske syrové fondu.“

Recepty od Anny Šiškovej

Predjedlo

Studený šalát

1 balíček mrazenej zelenej fazuľky (môže byť aj čerstvá), 10 dag sušených paradajok, trochu soli, cukru, vegety, olivového oleja, citrónovej šťavy, 1 cibuľa a 15 dag šampiňónov.

Fazuľku udusíme na cibuľke. Paradajky pokrájame na plátky a rovnako aj šampiňóny, ktoré pokvapkáme citrónom. Potom všetko zmiešame a po vychladnutí podávame.

Krevetový koktail

1 balíček mrazených kreviet, trochu koňaku (alebo whisky), 4 lyžice majolky, pol kelímku kyslej smotany, 1 konzerva ananásového kompótu (šťavu zlejeme), 10 dag strúhaného syra, 1 paradajka, soľ, trochu kečupu.

Suroviny zmiešame a po odstátí servírujeme. Marián Zednikovič si po ochutnaní hneď pýtal recept.

Polievka

Francúzska cibuľová

4 väčšie cibule, trošku masla, polohrubej múky, 1.5 dcl bieleho vína, 1 l vody, pol kelímku sladkej smotany, chlieb na hrianky, 10 dag postrúhaného syra, soľ, vegeta.

Cibuľu nakrájame na plátky, osmažíme na masle, ktoré trochu zaprášime múkou. Zalejeme vínom a vodou. Varíme asi 10 minút. Môžeme pridať aj smotanu, ale nie je podmienkou. Medzitým na sucho opečieme hrianky, ktoré dáme na taniere, posypeme syrom a zalejeme hotovou polievkou.

Hlavné jedlo

Kačka na pomarančoch

1 kačica, 3 pomaranče, soľ, 1 veľká lyžica medu.

Kačicu deň vopred dobre nasolíme. Pred začiatkom pečenia pomaranče olúpeme, jeden pokrájaný do nej vložíme, ostatnými ju obložíme. Prikrytú kačicu pečieme asi 1,5 hodiny a podlievame. Keď je mäkká, dáme ju na rošt, podložíme plech a zarobíme výpek s lyžicou medu. Ním potierame kačku zo všetkých strán až do zhnednutia a chrumkava.

Zákusok

Fantastické pomaranče s karamelom

4 pomaranče, trochu vody, cukru, 1 dcl rumu, 1 lyžica solamylu.

Pomaranče ošúpeme tak, aby sme dostali iba tenkú oranžovú šupku – bielu časť z nej odstránime. Šupku pokrájame na tenké pásiky, ktoré namočíme do vriacej vody asi na 10 minút. Samotné pomaranče nakrájame na kolieska a dáme na misu. Potom si pripravíme karamel z roztopeného cukru zaliateho vodou, do ktorého pridáme trochu rumu a vody so solamylom na zahustenie. Keď je už skoro hotový, dáme do zmesi aj šupky z pomaranča, zamiešame a tým všetkým pomaranče zalejeme. Necháme vychladnúť. Dobrú chuť!

Skryť Vypnúť reklamu

Inzercia - Tlačové správy

  1. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  2. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  3. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  4. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  5. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  8. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  10. Lenivý brunch s Muchom
  1. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  2. Košická štvrť je súčasťou odpadového experimentu.
  3. Kúpa vozidla cez inzerát či od malého predajcu je rizikovejšia
  4. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  5. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  6. Nepodceňujte rozmiestnenie zásuviek a vypínačov
  7. Hrotka: Sporiteľne ťahajú za kratší koniec. Musíme reagovať
  8. Slováci čoraz viac nakupujú pivo vo vratných fľašiach
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 6 875
  2. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 4 384
  3. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 3 621
  4. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 427
  5. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 343
  6. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 225
  7. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 3 160
  8. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 2 745
  9. Jeden deň na Bratislavu nestačí 2 560
  10. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 2 395
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu