Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Káva inak

Viacerí sa po vianočných a silvestrovských oslavách na nohy stavajú silnou čiernou horkou kávou. Ak ste to s oslavami neprehnali a chcete si spríjemniť začiatok roka, vyskúšajte niektorý z receptov pre labužníkov.

Káva Pompadour

1,2 dl horúcej kávy, 20 g čokolády, 6 lyžíc nesladeného kondenzovaného mlieka, lyžička cukru, štipka škorice, mletý muškátový oriešok, 0,5 dl brandy, šľahačka, pomarančová kôra

Horkú čokoládu necháme rozpustiť vo vodnom kúpeli. Zalejeme kondenzovaným mliekom, osladíme, pridáme filtrovanú horúcu kávu, okoreníme muškátom a škoricou. Prikryjeme a necháme tri hodiny lúhovať. Do šálky nalejeme brandy a naň precedenú kávu. Spravíme šľahačkový kopček a zdobíme jemnými pásikmi pomarančovej kôry z dobre poumývaného pomaranča.

Skryť Vypnúť reklamu

Pepermintová káva

1/8 l silnej kávy, 2 cl pepermintového likéru, 2 lyžice rozpustenej čokolády, šľahačka

V šálke premiešame pepermintový likér s čokoládou, dolejeme horúcou kávou a ozdobíme šľahačkou.

Zázvorová káva

1 lyžica medu, na špičku noža mletého zázvoru, 1 šálka kávy, 2-4 lyžice smotany do kávy

Do šálky dajte med a premiešajte ho s čerstvo pomletým zázvorom. Zalejte čerstvo pripravenou kávou, pridajte smotanu a môžete podávať.

Café Brulot

1 šálka horúcej kávy, kôra z pomaranča, troška rumu alebo brandy, škorica, klinčeky, nové korenie a cukor

Pomarančovú kôru, korenie a cukor namočte do rumu alebo do brandy a nechajte dobre nasiaknuť. Potom zmes ohrejte a nechajte sadnúť. Vlejte horúcu čiernu kávu, chvíľku povarte a podávajte.

Skryť Vypnúť reklamu

Mrazená káva

1/8 l silnej, vychladenej kávy, 0,5 dl vaječného koňaku, vanilková zmrzlina, šľahačka, čokoládové hoblinky alebo kakao, višne v rume

Do vysokého skleneného pohára dáme vaječný koňak, porciu zmrzliny a zalejeme studenou kávou. Ozdobíme šľahačkou, posypeme čokoládou alebo kakaom a pridáme zopár višní.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  2. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Crème de la crème po slovensky
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  5. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  8. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 25 298
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 14 124
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 960
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 148
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 10 918
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 691
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 168
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 958
  9. Po Slovensku na motorke 5 444
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 4 869
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu