
FOTO SME – PAVOL MAJER a ARCHÍV
Slovo káva je odvodené od arabského výrazu „qahwah“, čo v preklade znamená sila. Spočiatku sa však káva nepila, ale žula. Aj takto dokázala zahnať spánok a povzbudiť. Prvé kaviarne sa zjavili v Arábii koncom 15. storočia. Dojednávali sa v nich obchody, no kuli aj intrigy, preto bolo v záujme náboženských a politických vodcov, pokúsiť sa ich zrušiť. Dokonca niekoľkokrát chceli zákaz pitia kávy vniesť aj do Koránu. Previnilcom, ktorí jej neodolali, vytrhávali jazyky, alebo ich, zašitých do kávových žochov, hádzali z mosta do rieky. Narazili však na veľký odpor ľudu a časom museli kapitulovať. A tak sa káva s veľkým úspechom pije v arabských krajinách dodnes.Do Európy sa prvé informácie o káve dostali v cestopisoch v 16. storočí. Popisovala sa ako horký čierny nápoj, ktorý v lete osvieži a v zime zahreje. Kávu do Európy priniesli benátski kupci a ako „čierna voda z Orientu“ sa predávala v lekárňach. Kým sa rozšírila po celej Európe, musela vybojovať boj s predsudkami. Londýnske ženy dokonca proti nej spísali ostrú petíciu, kde ju odsudzovali ako neresť. Navyše boli presvedčené, že spôsobuje neplodnosť. Napriek obviňovaniu si však káva získavala stále viac priaznivcov. Francúzsky kráľ Ľudovít XIV. vydal dokonca zvláštne povolenie, že turecký veľvyslanec môže usporadúvať pre aristokraciu kávové večierky.
O kávu sa zaujímala aj katolícka cirkev. Najprv ju síce označili za diablovo dielo, ale keď ju pápež Klement VIII. ochutnal, dal jej požehnanie. Pokrstil ju a tým ju uznal za kresťanský nápoj.
V Nemecku však nejaký čas platil manifest, zakazujúci jej konzumáciu. Poddaní sa majú vrátiť k pivu! Aj tu si však ľud vymohol zrušenie príkazu a hudobný skladateľ Johann Sebastian Bach dokonca zložil káve ako hold kantátu.
Káva si v Európe získala obľubu aj preto, že pomáhala pri vytriezvení. Keďže sa tu vždy nadpriemerne pilo víno a pivo – platilo, že dobrý mešťan pivom začína aj končí deň (v druhej polovici 17. storočia priemerný člen anglickej rodiny, vrátane detí, vypil 3 litre piva denne!) – nečudo, že aj pre túto vlastnosť sa káva hojne využívala.
Spracovala BARBORA DVOŘÁKOVÁ