ovým konzumentom, takže zažívajú alkoholovú opojenosť, prípadne až intoxikáciu, otravu alkoholom, celkom pravidelne.
Už hladina 0,4 promile vedie k poruche pozornosti, predĺženiu reakčného času a k zhoršeniu koordinácie pohybov (napríklad jedno pivo). Podľa hladiny alkoholu v krvi rozoznávame ľahkú opojenosť 0,5-1,5 promile, keď sa narušuje kritickosť, zhoršuje úsudok. Ľudove sa to popisuje ako špička alebo opička. Túto hladinu možno dosiahnuť konzumom 4-5 pív, ženy už 3-4 pivami, alebo 3-4 poldecákmi destilátu u mužov, u žien stačí k tomuto typu opojenosti opäť menej, 2-3 poldeci.
Pri hladine 1,5-2,5 promile – stredná opojenosť – sa objavujú už aj poruchy pamäti a poruchy nálady a aj neurologické príznaky ako porucha reči, porucha chôdze, závraty. To už treba vypiť asi 7-8 pív, 5-6 poldecákov alebo asi 1,5 litra vína. Tento stav najlepšie odpovedá ľudovému názvu opica.
Pri hladine 2,5-3,0 promile sa objavuje už výrazný útlm, môže dôjsť aj k útlmom centier, ktoré sú životne dôležité. Tento stav sa hodnotí ako ťažká opojenosť. Tu už ide o otravu alkoholom.
Treba podotknúť, že prejavy opojenosti môžu byť veľmi ovplvynené jedlom, duševným stavom, teplotou ovzdušia a mnohými inými faktormi. Existujú tiež značné rozdiely medzi jednotlivcami.
Čo sa s tým dá robiť? Existuje veľa receptov, ale ani jeden nie je skutočne zázračný. Najlepšie je postihnutého uložiť, dať mu dostatok tekutín (samozrejme bez alkoholu). Kofeín (káva) nie je vhodný. Najlepší je spánok. Ráno opäť tekutiny, najlepšie nesladený čaj, dobrú službu urobí aj acylpyrín alebo iné analgetikum pri bolestiach hlavy.
Úplne najlepšie je piť len toľko, aby sme mali gurmánske potešenie, aby sme vedeli vychutnať chuť piva, vína alebo iného nápoja. To celkom určite nikto nie je schopný už v stave opojenia, takže vlastne v opojení sa človek oberá o chute a potešenie z kvality konzumovaného nápoja.
Autor: MUDr. Vladimír Novotný