Na prípravu kanapiek používame chlieb z predchádzajúceho dňa. Môže byť biely, ražný, celozrnný, ale môžeme použiť aj sendvič alebo žemle. Kôrku odrežeme a chlieb nakrájame na tenké krajce – oválne, obdĺžnikovité, trojuholníkovité. Natierame ich vždy tenšou vrstvou masla alebo hustou majonézou, potom pestro obložíme a ozdobíme.
Kanapky pripravujeme aj z bieleho chleba, ktorý narýchlo opečieme z jednej alebo z obidvoch strán. Podľa tvaru poukladáme do radov na podnos. Najskôr si pripravíme všetky nátierky, zeleninové a mäsové šaláty, najrozličnejšie omáčky a mäsité i rybie rôsoly. Slede vymočíme a vykostíme. Väčšie sardinky pozdĺžne rozpolíme a vyberieme z nich chrbticu. Tvrdé syry pokrájame na veľmi tenké plátky. Natenko nakrájame aj ošúpané údeniny. Na tvrdo uvarené vajcia pokrájame krájačom alebo posekáme. Zeleninu nakrájame vrúbkovaným nožom alebo formičkou vykrajujeme na všelijaké tvary.