Silvestrovské recepty Emmy a Emy Tekelyovej

Kuracie kapsy s prekvapením

Kuracie prsia (2 ks na osobu), soľ, sušené ovocie (slivky, figy, marhule), nakrájané orechy, čierne korenie, citrónová šťava, mrazená cukrová zelenina s baby-karotkou

Mäso naklepeme, každý plátok narežeme, čím vytvoríme kapsu, posolíme, okoreníme. Každú kapsu naplníme podľa vlastnej fantázie (slivkami bez kôstok, figami, marhuľami alebo zmesou sušeného ovocia s orechmi) a spojíme špáradlom. Na panvici opekáme z oboch strán po 10 minút. Do šťavy z mäsa pridáme citrónovú šťavu pre výraznejšiu chuť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Podávame s varenými zemiakmi, do ktorých sme pridali maslo, a bohato ozdobíme udusenou cukrovou zeleninou s baby-karotkou.

Sviatočná čokoládová torta

Cesto: 4 lyžice cukru, 4 žĺtky, 4 lyžice horúcej vody,1 lyžica strúhanej čokolády na varenie, 1 lyžica kakaa, 3 lyžice mletých orechov, 1 lyžica múky, 1 prášok do pečiva, sneh z 3 bielkov

Krém: 6 žĺtkov, 18 dag masla,18 dag čokolády na varenie, 18 dag práškového cukru, sneh zo 4 bielkov

Ozdoba: podľa fantázie – strúhaná čokoláda, strúhané orechy, ovocie, čokoláda na varenie na čokoládové listy

Všetky prísady na cesto postupne zmiešame a vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej okrúhlej formy (26 cm). Cesto je upečené, keď je špáradlo, ktoré do neho vpichneme, suché. Medzitým dobre vymiešame žĺtky, maslo, čokoládu rozpustenú v horúcom kúpeli a cukor. Sneh z bielkov zľahka zamiešame do krému a hotový krém nalejeme na korpus v tortovej forme. Tortu treba urobiť deň pred podávaním a na noc ju dať do chladničky stuhnúť.

SkryťVypnúť reklamu

Môžeme ju ozdobiť čokoládovými alebo marcipánovými listami, ktoré dostať kúpiť aj hotové. Doma si čokoládové listy pripravíme tak, že v horúcom kúpeli rozpustíme čokoládu na varenie a natrieme ju nahrubo štetcom na čerstvo natrhané listy s pekne vytvarovanými žilkami. Necháme stuhnúť a na druhý deň opatrne odlúpneme zelený list od čokoládového.

Tortu vyberieme z chladničky až tesne pred podávaním. Krájame ju horúcim nožom.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 592
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 316
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 716
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 130
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 343
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 898
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 874
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 382
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu