Kuracie prsia (2 ks na osobu), soľ, sušené ovocie (slivky, figy, marhule), nakrájané orechy, čierne korenie, citrónová šťava, mrazená cukrová zelenina s baby-karotkou
Mäso naklepeme, každý plátok narežeme, čím vytvoríme kapsu, posolíme, okoreníme. Každú kapsu naplníme podľa vlastnej fantázie (slivkami bez kôstok, figami, marhuľami alebo zmesou sušeného ovocia s orechmi) a spojíme špáradlom. Na panvici opekáme z oboch strán po 10 minút. Do šťavy z mäsa pridáme citrónovú šťavu pre výraznejšiu chuť.
Podávame s varenými zemiakmi, do ktorých sme pridali maslo, a bohato ozdobíme udusenou cukrovou zeleninou s baby-karotkou.
Sviatočná čokoládová torta
Cesto: 4 lyžice cukru, 4 žĺtky, 4 lyžice horúcej vody,1 lyžica strúhanej čokolády na varenie, 1 lyžica kakaa, 3 lyžice mletých orechov, 1 lyžica múky, 1 prášok do pečiva, sneh z 3 bielkov
Krém: 6 žĺtkov, 18 dag masla,18 dag čokolády na varenie, 18 dag práškového cukru, sneh zo 4 bielkov
Ozdoba: podľa fantázie – strúhaná čokoláda, strúhané orechy, ovocie, čokoláda na varenie na čokoládové listy
Všetky prísady na cesto postupne zmiešame a vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej okrúhlej formy (26 cm). Cesto je upečené, keď je špáradlo, ktoré do neho vpichneme, suché. Medzitým dobre vymiešame žĺtky, maslo, čokoládu rozpustenú v horúcom kúpeli a cukor. Sneh z bielkov zľahka zamiešame do krému a hotový krém nalejeme na korpus v tortovej forme. Tortu treba urobiť deň pred podávaním a na noc ju dať do chladničky stuhnúť.
Môžeme ju ozdobiť čokoládovými alebo marcipánovými listami, ktoré dostať kúpiť aj hotové. Doma si čokoládové listy pripravíme tak, že v horúcom kúpeli rozpustíme čokoládu na varenie a natrieme ju nahrubo štetcom na čerstvo natrhané listy s pekne vytvarovanými žilkami. Necháme stuhnúť a na druhý deň opatrne odlúpneme zelený list od čokoládového.
Tortu vyberieme z chladničky až tesne pred podávaním. Krájame ju horúcim nožom.