od hriechu posilnenie ducha. V priebehu roka idú najviac na odbyt práve počas vianočných sviatkov. Vtedy aj menej ortodoxní veriaci chodievajú na spoveď, po ktorej nasleduje prijímanie. Výrobu hostií zabezpečuje Inštitút Preblahoslavenej Panny Márie od roku 1923. Do Zborova sa výroba dostala pred štyrmi rokmi, dnes tu okrem 20 rehoľníc pracuje aj 12 miestnych ľudí. Aby zvládli predvianočný nápor, pracovali v predĺžených zmenách a distribuovali o 20 percent viac ako zvyčajne. Sortiment tvoria prevažne malé hostie, ktoré ponúkajú v dvoch hrúbkach. Tenšie si objednávajú farnosti, kde do kostola prichádza veľa ľudí.
Hostie pečú na piatich ručných strojoch, hrubšie vyrába automatické zariadenie. Skromnejšiu časť výroby tvoria veľké hostie, ktoré kňaz pri sv. omši premieňa na Telo Kristovo. Hostie sa vyrábajú z nekvaseného cesta, na ich prípravu stačí hladká múka, voda a na potieranie strojov sa používa výlučne včelí vosk. Podľa informácií, ktoré poskytla ekonómka tejto nezvyčajnej pekárne rehoľná sestra Marta, mesačne tu spotrebujú tri tony hladkej múky.
Distribúciu výrobkov zabezpečujú poštou. Hoci rehoľa „anglických panien“, ako ich ľudovo nazývajú, patrí k rímsko-katolíckej cirkvi, hostie si u nich kupujú aj evanjelici.
(sita)