„Farbiarky“ sú odrody vín, ktoré sa pridávajú do muštov na zvýšenie sýtosti ich farby. Jednou z najznámejších je Alibernet. Vznikol v šesťdesiatych rokoch na brehoch Čierneho mora krížením francúzskej odrody Cabernet Sauvignon a španielskeho Alicante Bouchet. U nás táto odroda patrí medzi povolené od roku 1975. Používa sa však nielen pri farbení značkových vín, ale aj na výrobu kvalitných odrodových vín, ktoré majú vynikajúce gastronomické uplatnenie.
Hovädzie na cibuli
Uvarené hovädzie mäso nakrájame na pásiky hrubé jeden a pol až dva centimetre, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, obalíme v hladkej múke a na rozohriatom oleji opečieme do zlatista. K mäsu pridáme cibuľu nakrájanú na kolieska. Keď začne žltnúť, pridáme vývar a zázvor, premiešame a dusíme. Nakoniec pridáme umyté hrozienka, na kúsky nakrájané paradajky a ešte chvíľu dusíme. Ako príloha je vhodná varená ryža.
Skúste zapíjať Alibernetom, ročník 1997, z Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti, Vínoprodukt, obsah alkoholu 11,5 percenta. Má tmavočervenú farbu, menej výraznú vôňu. V chuti je lahodné, prevažujú malé bobuľoviny. Triesloviny sa dlhším ležaním príjemne zjemnili. (dav)