Dnes varia Adriena Bartošová a Štefan Bučko

ŠTEFAN BUČKO tvrdí, že zje všetko, čo mu jeho manželka ADRIENA BARTOŠOVÁ uvarí. A ona zasa, že práve preto má najvďačnejšieho manžela na svete. Ako to vôbec vyzerá s varením v rodine herca a speváčky, keď ani jeden z nich nemá čas tráviť v kuchyni dlhé ..


Adriena Bartošová: Kým ja varím, Števko ma rád zozadu obťažuje.


ŠTEFAN BUČKO tvrdí, že zje všetko, čo mu jeho manželka ADRIENA BARTOŠOVÁ uvarí. A ona zasa, že práve preto má najvďačnejšieho manžela na svete. Ako to vôbec vyzerá s varením v rodine herca a speváčky, keď ani jeden z nich nemá čas tráviť v kuchyni dlhé hodiny? A čo zvyknú pripravovať na vianočné sviatky?Ako hovorí Štefan Bučko, deľba kuchynskej práce je v ich rodine celkom jednoduchá.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

,,Za všetko je zodpovedná manželka, ja som iba jej adlátus. Teda pobočník, ktorý je občas poverený niečo nakúpiť. A aj tak donesiem obvykle niečo celkom iné.“

SkryťVypnúť reklamu

Adriena Bartošová dodáva: „Vždy pritom vyberie to najdrahšie.“

,,Ale najkvalitnejšie,“ kontruje manžel.

,,Áno, ale to, čo nepotrebujem.“

Obaja sa však zhodujú, že pri dobrej organizácii sa dá zvládnuť všetko. Aj preto nakupuje Adriena Bartošová najradšej v supermarketoch, kde je najväčší výber a všetko potrebné na jednom mieste. V lete ju však určite možno stretnúť na niektorom z bratislavských trhov.

,,Keď mám čas, chodím na trh takmer denne. Uprednostňujeme totiž čerstvé potraviny. Dokonca nemáme veľmi radi ani mrazené. Nehovoriac už o konzervách.“

Počas týždňa sa u nich veľmi nevarí. Manželia sa cez deň najedia v meste, trinásťročná dcéra Andrea v škole, takže teplé jedlo sa u nich objavuje až večer.“

,,Najmä kvôli dcére. Predsa len, ešte stále rastie. Obyčajne prichystám nejakú výživnejšiu polievku, špagety na rôzne spôsoby, omelety. Ale máme radi aj šaláty, ku ktorým je výborný bosniak, čierny chlieb alebo hrianky.“

SkryťVypnúť reklamu

Keď je však viac času, v kuchyni je živo.

,,A vyzerá to tak, že kým ja varím, Števko ma rád zozadu obťažuje.“

,,Je zrazu provokatívne bezmocná. Obyčajne to však dlho netrvá, pretože Adrienka ma hneď poverí pomocnými prácami, ako je čistenie zemiakov či cibule.“


FOTO SME – PAVOL FUNTÁL


Pamätné jedlo – praženica s ryžou

A aké sú obľúbené jedlá v rodine herca a speváčky?

,,My so Števkom zbožňujeme všetko zo zeleniny. Len nesmie byť veľmi prevarená. Napríklad zapečenú brokolicu, baklažán, špenátovú štrúdľu, musaku, zeleninové rizoto. Dcéra to však obyčajne odmieta, takže pre ňu urobím často kuracie prsia či perkelt.“

,,Alebo si sama uvarí špagety a zje ich len tak, bez ničoho. Nanajvýš ich trochu postraší kečupom, tuniakom alebo syrom,“ dopĺňa manželku Štefan Bučko.

SkryťVypnúť reklamu

Adriena Bartošová hovorí, že pri varení je zrejme najviac ovplyvnená juhoslovanskou kuchyňou. Kuchárske knihy však nepoužíva, len občas zavolá o radu mame.

,,Moja manželka varí najradšej podľa vlastnej fantázie. Niekedy sa pozriem do chladničky, do komory a zdá sa mi, že tam už skoro nič nie je, ale ona nám predloží vynikajúce jedlo. Napríklad jej cestoviny zapečené so zeleninou a dvoma druhmi syra sú vždy v čomsi iné – a ja sa ich nikdy neviem dojesť.“

Zatiaľ čo Adriena Bartošová by do seba iba ťažko dostala huspeninu, kôprovú omáčku či bravčový bôčik, jej manžel to má rád. Občas si kúpi iba sám pre seba kúsok prerastenej oravskej slaniny, ktorú zje s cibuľou a chlebom. A občas (ale vraj iba veľmi občas) ju použije aj na vlastný kuchársky výtvor.

SkryťVypnúť reklamu

,,Sú to pečené zemiaky. Števko ich urobí celý plech, pridá slaninu, dobre osolí a okorení. Je to výborné. Jeho špecialitou je však celozrnná ryža. Vie ju pripraviť a ochutiť tak, že lepšiu som nikde nejedla. Potom už stačí len misa šalátu a obed či večera sú hotové.“

Adriena Bartošová doteraz so smiechom spomína, aký obed navaril jej manžel pre Andrejku, kým bola ona v nemocnici.

,,Dcéra ho za to dlho obdivovala a stále spomínala, ako výborne sa najedli. A viete, čo to bolo? Praženica s ryžou.“

Hrianka `a la Adrianka

Štefan Bučko si na svojej manželke cení aj to, že vždy dbá na pekné stolovanie.

,,Krásne prestieranie, na každý chod osobitné taniere a príbory, sviečky, obrúsky. Veď aj na to ma napokon ‘chytila‘. Keď sme spolu začali chodiť, pozývala ma pravidelne na koncert zo svojich skladieb. Ja som ju totiž ako skladateľku nekonečne obdivoval. Ale nebolo to len tak. Vždy som dostal aj špeciálnu pozvánku, kde stálo, o aké diela pôjde a že k tomu bude aj čaša vína a pohostenie. Napríklad hrianka `a la Adrianka. No povedzte. Dalo sa takému niečomu odolať? Nasýtil sa aj duch, aj telo.“

SkryťVypnúť reklamu

,,Ja som bola vychovaná pekne stolovať. A hoci som za to v puberte rodičov občas kritizovala, napokon som uznala, že mali pravdu. Dúfam, že to zdedí aj naša dcéra.“

Štedrý večer bez kapra

Vianoce sú pre Adrienu Bartošovú a Štefana Bučka predovšetkým duchovnými a rodinnými sviatkami, preto ich prežívajú vždy doma. Nechýba pritom bohato prestretý stôl a vopred prichystané zásoby. Tie sú nevyhnutné aj preto, že na druhý sviatok vianočný je Štefana a prídu gratulanti.

,,Jedlá na Štedrý večer predstavujú u nás akýsi mix tradícií oboch našich rodín,“ hovorí Adriena Bartošová. ,,Pre mňa sa už od detstva začína všetko šunkovými rolkami s chrenovou šľahačkou a zeleninovým a zemiakovým šalátom. Kapra nemávame, pretože ryby neviem robiť a ani si neviem predstaviť, že by ho niekto u nás zabíjal. Kupujeme radšej filé, ktoré robievam na rôzne spôsoby. Andrejka má napríklad najradšej v cestíčku. Samozrejme, aj u nás je kapustnica a Števkovi nikdy nesmie chýbať misa hojnosti.“

SkryťVypnúť reklamu

,,Je to tradícia z domu. Musí tam byť rôzne ovocie, cesnak, cibuľa, orechy a med.“

,,No a k tomu domáce koláče a nakoniec príde moja studená smotanová torta.“

Celý Štedrý deň až do večera sa u nich drží pôst – nejedia mäso. Inak sú však aj pre nich Vianoce sviatkami plnými jedla a skúšania najrozličnejších pochúťok.

,,Vždy máme síce so Števkom predsavzatie, že sa nebudeme prejedať, ale napokon nikdy nevydržíme. Ja veľmi veľa hovorím o chudnutí, často aj začínam, no po pár hodinách ma to prejde.“

Tento rok si Adriena Bartošová dala záväzok. Popri tradičných vianočných jedlách pripraví aj niekoľko takých, ktoré budú menej výdatné a prevahu v nich bude mať zelenina.

Autor: Jana Lukáčová

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  2. Probiotiká nie sú len na trávenie
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  2. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  3. Probiotiká nie sú len na trávenie
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Spoločnosť sa dištancuje od falošnej investície
  7. Potrebujete vypnúť, ale letná dovolenka je ešte v nedohľadne?
  8. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  1. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 7 268
  2. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 083
  3. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 5 264
  4. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 666
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 2 051
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 1 837
  7. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 1 633
  8. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 1 554
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu