Studená smotanová torta
2–3 balíčky piškót, 1 kyslá smotana, 2 kávové lyžičky kakaa, 2 lyžice cukru, 2 sladké smotany na šľahanie, varová čokoláda, 1–2 dl mlieka, 0,5 dl rumu, 1 banán, ananás, prípadne čučoriedky (aj kompót).
Do formy ukladáme striedavo: vrstvu piškót namáčaných v mlieku, ktoré sme ochutili rumom, krém, ktorý sme pripravili z kyslej smotany ochutenej 2 lyžičkami kakaa a 2 lyžičkami cukru, na to ananás alebo čučoriedky. Nasleduje ďalší krém z vyšľahanej čokoládovej šľahačky (môže sa pripraviť aj povarením šľahačkovej smotany s čokoládou) a kúskov banánu (prípadne znovu ananás, čučoriedky). Vrch torty ozdobíme šľahačkou, postrúhanou čokoládou a ovocím.
Adriena Bartošová odporúča použiť obdĺžnikovú nízku misu, v ktorej sa torta dobre krája aj vyberá. Najskôr ju však treba nechať aspoň hodinu v chladničke.
1. sviatok vianočný
Ľahká pita zeljanica
3 balíčky štrúdľového cesta, 1 balíček tvarohu, 1 smotana, 300–400 g čerstvého špenátu, trochu soli, čierneho korenia, korenie tzatziki, 300–400 g mletého mäsa alebo 300–400 g zemiakov pokrájaných na kocky, 2 veľké cibule, jeden baklažán.
Z troch balíčkov cesta upečieme dve štrúdle.
Do prvej pripravíme plnku z vymiešaného tvarohu so smotanou, ktorú kladieme ako základnú vrstvu. Na to dáme pokrájaný osolený špenát, opäť tvaroh so smotanou a zase špenát. Každú vrstvu okoreníme. Cesto potom zvinieme ako štrúdľu.
Druhú štrúdľu naplníme buď mletým mäsom opraženým na cibuli, alebo zemiakmi nakrájanými na kocky (môžu byť aj s baklažánom) a s opraženou cibuľkou. Plnku osolíme, okoreníme, cesto zavinieme a pečieme naraz so smotanovou štrúdľou asi 30–35 minút.
2. sviatok vianočný
Števkov orechový koláč
20 dag cukru, 25 dag Hery, 20 dag polohrubej múky, 15 dag mletých a 5 dag krájaných orechov, 6 žĺtkov, 6 bielkov.
Heru rozmiešame s cukrom, pridáme múku so snehom z bielkov, orechy a vymiesime cesto, ktoré potom zvinieme na obvyklý koláč. Vymastíme plech, posypeme jemne hladkou múkou. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 30 minút, možno aj o čosi viac. Medzitým žĺtky dobre vymiešame so 6 lyžičkami cukru a keď je koláč hotový, touto zmesou ho potrieme. Môžeme ešte posypať čokoládou.
Bielkové hviezdičky s čokoládou
300 g práškového cukru, 100 g čokolády, 2 bielky
Preosiaty cukor a postrúhanú čokoládu rozmiešame, pridáme bielky a zamiesime. Dosku posypeme práškovým cukrom, masu na nej vyvaľkáme, formičkou povykrajujeme hviezdičky, dáme na vymastený plech a v mierne vyhriatej rúre usušíme.