Zabíjačka na turčiansky spôsob

Naostrené nože, koryto a vriaca voda v kotle vítali v sobotu skoro ráno v Turanoch pri Martine majstra - mäsiara, pomocníkov a divákov na klasickej zabíjačke, ktorá na dedinách stále patrí k predvianočnému času.


FOTO TASR - PAVOL ĎURČO


„Je to 250-kilový drobček,“ okomentoval mäsiar Viktor Koleň brava pri porciovaní prvej polovice. Odrezal „karmenádle“ spojené so slaninou, ktorú meral na palce. Tieto kusy sú na výslužku, aby si ostatní mohli podľa šírky slaniny sami zhodnotiť, akú mal gazda tohtoročnú svinku, opisuje starú zabíjačkovú tradíciu mäsiarsky majster.

Pri dedinskej zabíjačke sa začína už o piatej ráno a po celý deň všetci konzumujú len produkty z prasiatka. Začínajú mozočkom, pokračujú pečenými kúskami rôzneho mäsa, zabaleného v tzv. čepci z čriev. Hlavným chodom zabíjačky je pražené mäso. Na turčiansky spôsob ho pripravili z väčších kusov surovej pečienky a bravčoviny. Na Orave napríklad robia praženú špecialitu z malých kúskov varených pľúc, srdca, jazykov a inej bravčoviny. Na zabíjačke sa nikdy mäsom nešetrí, konštatuje majster Koleň a dodáva, že niet lepšieho mäsa ako čerstvé. A aby mäso dobre vytrávilo, na stoloch nechýba fľaša s domácim páleným.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Najkvalitnejšou časťou je panenská, ktorej je na celom prasiatku len asi 1,5 kg. Z domáceho zvieraťa sa dá zužitkovať každý kúsok. Výsledkom sú tlačenky, jaternice, krvavnice, údená slanina a nenahraditeľné klobásy. Najchutnejšie podľa Koleňa sú bez pridania korenia. Zabíjačka vždy spájala a spája celú rodinu, vyzdvihuje Koleň slovenskú dedinskú tradíciu, ktorá stále neodmysliteľne patrí k príprave na najkrajšie sviatky v roku.

(tasr)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 596
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 326
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 719
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 143
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 352
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 874
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 883
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 369
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu