
Vidno, že v Japonsku nie je varenie rutinnou záležitosťou. Kuchárske knihy sú preto veľmi podrobné, postup je nielen popísaný, ale aj detailne rozkreslený.

Japonci v kuchyni hojne používajú aj tekvicu. Táto je z japonských semienok vypestovaná na moravskej pôde.
Je vhodná k pečeným mäsám, kačici, kurčaťu alebo k ázijským pokrmom.
125 g cukru, 6 cm jemne nasekaného zázvoru, ocot, pol šálky ananásovej šťavy, 1 lyžica sherry alebo vermútu, 1,5 lyžice škrobu (najlepšie kukuričného) rozpusteného v 1 dcl vody, 125 g drobno nasekanej nakladanej zeleniny
V kastróliku zmiešame cukor, zázvor, ananásovú šťavu a sherry. Uvedieme do varu a primiešame vodu so škrobom. Na záver pridáme nasekanú nakladanú zeleninu.