2 lyžice oleja, 1 nadrobno nakrájaná cibuľa, 1 roztlačený strúčik cesnaku, 2 plátky zeleru nakrájané na kocky, 125 g premytého žltého lúpaného hrachu, 500 ml zeleninového vývaru, 2 polievkové lyžice rajčiakového pretlaku, 1 lyžica čerstvého kôpru, 150 ml cmaru, soľ, čierne korenie
V hrnci zohrejeme olej, pridáme cibuľu a upražíme ju do sklovita. Pridáme cesnak a zeler a dusíme 3 – 4 minúty. Pridáme hrach, zalejeme zeleninovým vývarom, primiešame rajčiakový pretlak a kôpor. Varíme, kým hrach nezmäkne. Polievku ochladíme, prelejeme do mixéra, pridáme cmar a zmixujeme. Dobre okoreníme. Pred podávaním prihrejeme.
Zapečené zemiaky s paradajkami
1 kg zemiakov nakrájaných na plátky, 30 g masla, 6 lyžíc mlieka, 1/2 lyžičky čierneho korenia, 800 g konzervovaných paradajok, 4 lyžičky bazalky, 200 g strúhaného syra
Zemiaky uvaríme do mäkka, vodu scedíme, pridáme maslo, mlieko a čierne korenie a všetko spolu popučíme. Paradajky uložíme do ohňovzdornej vymastenej misy, posypeme bazalkou, pridáme popučené zemiaky, ktoré posypeme strúhaným syrom.
Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 25 minút pri 190 stupňoch Celzia, kým nie je povrch zlatohnedý.
Ovocné rizoto
250 g ryže, 3/4 l mlieka, 1 lyžica medu, 125 g čierneho hrozna bez zrniek, 1 broskyňa, hruška, nektarinka – všetko nakrájané na plátky, 1 sladké jablko bez jadrovníka, 1 banán nakrájaný na kolieska, 2 pomaranče rozdelené na mesiačiky, 125 g ananásu nakrájaného na kocky, jogurt, 25 g ošúpaných pražených mandlí, 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice.
(Môžeme použiť aj ovocné kompóty.)
Ryžu, mlieko a med dáme do väčšieho hrnca. Privedieme do varu, prikryjeme a mierne varíme 30 – 40 minút. Potom odstavíme z platne, zamiešame hrozno, broskyňu, hrušku, nektarinku, jablko, banán, pomaranč a ananás. Necháme vychladnúť. Po vychladnutí vlejeme do jednej veľkej alebo štyroch menších misiek. Zalejeme bielym jogurtom, ozdobíme mesiačikmi pomaranča, posypeme ošúpanými mandľami a škoricou.