Menu na sobotu

Hrachová polievka s cmarom

2 lyžice oleja, 1 nadrobno nakrájaná cibuľa, 1 roztlačený strúčik cesnaku, 2 plátky zeleru nakrájané na kocky, 125 g premytého žltého lúpaného hrachu, 500 ml zeleninového vývaru, 2 polievkové lyžice rajčiakového pretlaku, 1 lyžica čerstvého kôpru, 150 ml cmaru, soľ, čierne korenie

V hrnci zohrejeme olej, pridáme cibuľu a upražíme ju do sklovita. Pridáme cesnak a zeler a dusíme 3 – 4 minúty. Pridáme hrach, zalejeme zeleninovým vývarom, primiešame rajčiakový pretlak a kôpor. Varíme, kým hrach nezmäkne. Polievku ochladíme, prelejeme do mixéra, pridáme cmar a zmixujeme. Dobre okoreníme. Pred podávaním prihrejeme.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Zapečené zemiaky s paradajkami

1 kg zemiakov nakrájaných na plátky, 30 g masla, 6 lyžíc mlieka, 1/2 lyžičky čierneho korenia, 800 g konzervovaných paradajok, 4 lyžičky bazalky, 200 g strúhaného syra

Zemiaky uvaríme do mäkka, vodu scedíme, pridáme maslo, mlieko a čierne korenie a všetko spolu popučíme. Paradajky uložíme do ohňovzdornej vymastenej misy, posypeme bazalkou, pridáme popučené zemiaky, ktoré posypeme strúhaným syrom.

Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 25 minút pri 190 stupňoch Celzia, kým nie je povrch zlatohnedý.

Ovocné rizoto

250 g ryže, 3/4 l mlieka, 1 lyžica medu, 125 g čierneho hrozna bez zrniek, 1 broskyňa, hruška, nektarinka – všetko nakrájané na plátky, 1 sladké jablko bez jadrovníka, 1 banán nakrájaný na kolieska, 2 pomaranče rozdelené na mesiačiky, 125 g ananásu nakrájaného na kocky, jogurt, 25 g ošúpaných pražených mandlí, 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice.

SkryťVypnúť reklamu

(Môžeme použiť aj ovocné kompóty.)

Ryžu, mlieko a med dáme do väčšieho hrnca. Privedieme do varu, prikryjeme a mierne varíme 30 – 40 minút. Potom odstavíme z platne, zamiešame hrozno, broskyňu, hrušku, nektarinku, jablko, banán, pomaranč a ananás. Necháme vychladnúť. Po vychladnutí vlejeme do jednej veľkej alebo štyroch menších misiek. Zalejeme bielym jogurtom, ozdobíme mesiačikmi pomaranča, posypeme ošúpanými mandľami a škoricou.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 478
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 138
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 697
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 703
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 013
  6. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 2 305
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 749
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 531
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu