Štedrovečerný stôl patrí k najslávnostnejším v roku a každá domáca pani túži, aby ho mala čo najkrajší. Nebýva to len biely šat, ktorým prikrýva túto sviatočnú tabuľu, ale vyberá štedré farby života - zelenú a červenú, ktorými sa prejavuje večný kolobeh prírody. A nebýva to iba sviatočný večer, kedy zdobíme stôl čo najstarostlivejšie. Cez vianočné dni prichá-dzajú často príbuzní a priatelia, aby s nami strávili - možno aj po dlhom čase - pár pekných chvíľ. Nevšednou úpravou stola im dávame najavo, ako nás ich návšteva teší.
Pri vyznávaní jednoduchosti zostávajú po väčšinu roka naše stoly bez obrusov, koniec koncov, nie je dôvod zakrývať krásu dreva alebo číreho skla. Štedrovečernú večeru bez obrusov, prestieraní, ozdobených mís s jedlom a pečivom si ani nevieme predstaviť. A tak vyťahujeme zo skrine obrus po babičke, hľadáme v obchodoch alebo pri šikovnejších rukách a dostatku času vytvoríme vlastnú kreáciu.
* Stôl, základ úspechu
* stôl by mal byť široký 120 - 130 cm
* každá osoba by mala mať pre seba približne 80 x 40 cm
* okraj obrusu by mal visieť asi 30 cm pod hranou stola
* Správne prestreté
* uistite sa, ako budú nasledovať jednotlivé chody
* podľa toho usporiadajte príbory, vždy sa začína vonkajším príborom
* pre posledný chod bude príbor najbližšie k tanieru
* príbor nesmie byť zasunutý pod okrajom taniera
* tanier i príbory umiestnite na šírku palca od okraja stola