BRATISLAVA – Nárast ochorení na infekčnú hnačku a salmonelózu, ktorú spôsobujú mikroorganizmy najmä v lete, zaznamenali od osemdesiatych rokov zdravotníci nielen na Slovensku, ale aj vo väčšine krajín Európy i v USA.
Kým v roku 1985 sa u nás vyskytlo 6020 prípadov, do roku 1998 počet týchto ochorení stúpol takmer štvornásobne. Príčinou tohto nárastu bola podľa hlavného hygienika Ivana Rovného najmä zmena vlastností jedného typu salmonel – salmonely enteritidis. Stala sa odolnejšou proti teplote, agresívnejšou a nie celkom objasnenou cestou sa dostala do slepačieho vajca. Všeobecný nárast salmonelóz u hydiny si zdravotníci vysvetľujú najmä intenzívnym priemyselným chovom, používaním antibiotík, rozsiahlym dovozom a vývozom čerstvo vyliahnutých kurčiat. Salmonelóza postihuje nielen človeka, ale aj domáce i divo žijúce zvieratá.
Mäso a vajcia treba nakupovať len v predajniach, kde sú uskladnené v chladiacom zariadení, skladovať ich v chladničke, surové vajcia neumývať a vyhýbať sa konzumácii krémových zákuskov. Majonézu používať len priemyselne vyrobenú, dodržiavať osobnú hygienu, a čo je najdôležitejšie, pri každom hnačkovom ochorení ísť k lekárovi. (tasr)