
Ľubica Rybárska varí najradšej z čerstvých surovín. Polotovary z obchodu neobľubuje.
desaťročná. A išli jej vraj celkom dobre. Preto nemá s varením dodnes žiadne problémy. Dokonca tvrdí, že je pre ňu skôr príjemným relaxom. K najväčším láskam opernej speváčky ĽUBICE RYBÁRSKEJ však patrí záhrada,hubárčenie a rybačka.
Veľkú zásluhu na tom, že varenie nie je pre Ľubicu Rybársku utrpením, má aj jej manžel. V deň ich svadby nevedel síce o kuchyni skoro nič, keď však začala speváčka viac cestovať do zahraničia a do rodiny pribudol syn, naučil sa variť aj on sám.
,,A vie aj celkom dobre piecť. Pred odchodom sa ma dokonca často spýta, čo mi má pripraviť, keď sa vrátim. No a v nedeľu, alebo keď máme obaja voľno, tak sa občas – v dobrom – aj poškriepime, ktorý z nás pripraví obed.“
No a pretože dnes už vie celkom dobre variť aj 18-ročný syn Martin, má to Ľubica Rybárska v kuchyni vcelku jednoduché.
,,Raňajky si urobíme každý podľa svojej chuti, o obed sa obyčajne postará každý sám a večeru pripraví ten, kto má práve čas.“
Dodržiavajú pritom zásadu variť len z kvalitných, čerstvých surovín a až na malé výnimky zo žiadnych polotovarov. Dokonca aj špenát si Ľubica Rybárska dopestuje sama v záhrade a dáva si ho zmraziť.
,,Polotovary nám nechutia. Je síce pravda, že potom sme v kuchyni trochu dlhšie, ale zasa presne vieme, čo máme na tanieri. A navyše, mnohé jedlá sa dajú uvariť vopred a odložiť do mrazničky.“
Zavára ovocie i huby, loví ryby
Veľkou láskou Ľubice Rybárskej je záhrada – aj keď si občas povzdychne, aká je veľká.
,,Našťastie, aj moja, aj manželova mama nám pomáhajú, takže sa dosť zásobujeme práve z nej. Len nedávno som zavarila vyše sedemdesiat fliaš uhoriek. A aj keď sa tento rok ovociu príliš nedarilo, višní a ríbezlí sme mali dosť. Robila som šťavy, džemy.“
Okrem toho stihla zavariť vyše dvadsať fliaš hríbov a ďalšie skladuje v mrazničke. Hubárstvo je totiž pre ňu i jej manžela ďalšou veľkou vášňou.
Ale tou najväčšou je rybolov. ,,Nie, s mojím menom to nesúvisí. Ryby som jedla vždy rada, ale k rybárstvu ma pritiahol manžel, ktorý je vodák a bývalý rýchlostný kanoista. Môžem povedať, že je to nádhera. Najmä, keď práve Dunaj dáva na chytanie rýb úžasné možnosti. Za posledné roky sa totiž čistota jeho vody veľmi zlepšila, takže tam chytíte aj pstruhy či hlavátky. Ich mäso nemá žiadnu príchuť a dokonca zjem radšej dunajské ryby než z rybníka.“
Zatiaľ najväčšou trofejou Ľubice Rybárskej je 108 centimetrov dlhý sumec, ktorého chytila vlani na jednom z uzatvorených ramien Dunaja. V kuchynskej úprave rýb uprednostňuje tú najjednoduchšiu, pretože chuť rýb tak vynikne najlepšie.
,,Rybu treba len očistiť, mäso jemne potrieť maslom, do ktorého vmiešate soľ a citrónovú šťavu, dáte na gril – a to je všetko.“
Stačí počúvať telo
A ako to vyzerá so životosprávou opernej speváčky?
,,Mojou zásadou je, že stačí počúvať telo, ktoré si samo povie, čo potrebuje. Samozrejme, priamo pred predstavením nejem nič ťažké, pretože s plným žalúdkom sa s dychom pracuje ťažko. Ale inak? Nič zvláštne. Len som postupne vyradila bublinkové nápoje. Kysličník, ktorý obsahujú, totiž na mäkkom podnebí praská, robí mikrotrhliny a tie sa môžu zapáliť. Čo, pochopiteľne, kvalite hlasu škodí.“
Naj je americká strava
Ľubica Rybárska precestovala ako operná speváčka kus sveta, a tak má dosť skúseností aj s rôznymi národnými kuchyňami.
,,Rada skúšam všetko nové. Milujem talianske jedlá, morské príšerky, ale jednou z naj je pre mňa americká strava. Je pravda, že nikde inde nevidno toľko abnormálne tučných ľudí, no keď si dáte trochu námahy, zistíte, ako dobre a pestro sa tam varí. Je tam množstvo národných reštaurácií a obchodíkov špecializovaných na najrozličnejšie potraviny.“
V USA pobudla dlhší čas, a tak rada spomína aj na americké oslavy Dňa vďakyvzdania, keď je v každej rodine na stole pečený moriak. Mimochodom, oslavovali ho práve tento štvrtok.
,,Sú to obrovské kusy, ktoré vážia až okolo pätnásť kíl. Aj ich rúry sú preto o čosi väčšie ako naše. Veľmi sa mi páčilo, že na zistenie toho, či je morka hotová, používajú akúsi injekciu s červenou hlavičkou. Zapichne sa do ešte surovej morky a keď je dopečená, červený ‘štoplík‘ vyskočí hore.“
Okrem tejto pomôcky si Ľubica Rybárska priniesla z USA aj akúsi baterkovú skúšačku, ktorá ukazuje, či je správne upečené mäso, hydina alebo ryby. Inak však tvrdí, že časy, keď sa zo zahraničných vystúpení vracala pravidelne s rôznymi kuchynskými prístrojmi či pochutinami, sú už preč.
,,Na Slovensku dnes dostať všetko, čo aj inde. Ide len o to, aby sme s týmito novotami vedeli zaobchádzať a našu kuchyňu spestrili.“
Autor: Jana Lukáčová