Menu na nedeľu

Zeleninová polievka

1 lyžica oleja, 125 g ošúpanej a nakrájanej cibule, 2 lyžičky šalvie, 2 lyžičky rozmarínu, 1 bobkový list, 50 g nakrájaného zeleru, 50 g nakrájaného petržlenu, 50 g reďkovky nastrúhanej na rezance, 125 g nakrájanej mrkvy, 125 g nakrájanej hlávkovej kapusty, 1 l vody, zeleninová kocka, soľ, čierne korenie.

Môžeme použiť aj inú zeleninu alebo bylinky.

Na horúcom oleji upražíme do sklovita cibuľu. Pridáme šalviu, rozmarín, bobkový list a chvíľu miešame. Potom pridáme zeler, petržlen, reďkovku a mrkvu a dusíme 5 až 10 minút. Pridáme kapustu, zeleninovú kocku, vodu a prikryté varíme 40 minút. Pred podávaním bobkový list vyberieme a ešte dochutíme.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Pikantné palacinky

Cesto: 80 g hrubej múky, 300 ml polotučného mlieka, 2 vyšľahané vajcia, 1 lyžička oleja

Plnka: 350 g fenikla alebo nakrájaného zeleru, 350 g nakrájaného póru, 100 g tvarohu, 250 ml kyslej smotany, 12 kardamónových semienok, 1 lyžička koriandrových semienok

V mixéri alebo šľahači zmiešame všetky suroviny na prípravu cesta a vytvoríme hustú hladkú zmes. Necháme 1-2 hodiny stáť.

Medzitým si pripravíme plnku. Asi 10 minút dusíme na troške vody fenikel (zeler) a pór. Potom ušľaháme do peny tvaroh so smotanou. Na suchej panvici opražíme kardamónové a koriandrové semienka, nastrúhame ich a vysypeme do smotanovej zmesi. K tomu pridáme udusenú zeleninu.

Pripravíme tenké palacinky, ktoré necháme vychladnúť. Po vychladnutí ich zložíme na polovicu a znovu preložíme tak, aby vytvorili vrecko. Palacinky naplníme a ozdobíme nakrájanými mandľami.

SkryťVypnúť reklamu

Vitamínová maškrtka

2 pomaranče, 1 červené jablko, 1 zelené jablko, 1 tvrdá hruška, 150 ml bieleho jogurtu, 3 polievkové lyžice citrónovej šťavy, 1 čajová lyžička medu, 1 cm čerstvého ošúpaného a nastrúhaného ďumbiera, tekvicové semienka

Pomaranče ošúpeme a rozdelíme na mesiačiky. Jablká a hrušky zbavíme jadrovníka a nakrájame na kúsky. Ovocie zmiešame a dáme do chladničky.

Medzitým vymiešame v mixéri do hladka jogurt, citrónovú šťavu, med a ďumbier. Jogurtovou zmesou zalejeme vychladnuté ovocie. Ozdobíme tekvicovými semienkami a podávame.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 588
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 313
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 712
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 125
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 341
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 906
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 870
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 384
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu