Menu na nedeľu

Krupicová polievka s pórom


FOTO SME – PAVOL MAJER



FOTO SME – PAVOL MAJER



FOTO SME – PAVOL MAJER


Krupicová polievka s pórom

300 g póru, 2 malé cibule, 2 lyžice masla, soľ a čierne korenie podľa chuti, 4 lyžice krupice, 1,2 l mäsového vývaru.

Pór umyjeme, očistíme a pokrájame na tenké kolieska. Cibuľu ošúpeme a posekáme nadrobno. Do hrnca dáme roztopiť maslo, pridáme cibuľu a pór. Ochutíme soľou a čiernym korením, chvíľu miešame a pridáme krupicu. Zamiešame a zalejeme mäsovým vývarom. Povaríme 10 minút a hneď podávame.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Syrové uzlíky

200 g polohrubej múky, 4 lyžice oleja, 12 lyžíc vody, 8 vajec, 250 g strúhaného parmezánu, ementálu alebo čedaru, olej na vyprážanie

Na dosku dáme múku, uprostred urobíme jamku a do nej dáme štipku soli, 4 lyžice oleja a 12 lyžíc vody. Vypracujeme mäkké hladké cesto, rozdelíme ho na 8 rovnakých dielov, ktoré vyvaľkáme na štvorcové pláty so stranou 12 cm. Postrúhaný syr rozdelíme na 8 častí a na každý štvorec navŕšime jednu kôpku. Do každej kôpky urobíme jamku, do ktorej vyklepneme po jednom surovom vajci. Osolíme, rohy štvorcov dôkladne pospájame a stlačíme, aby sme vytvorili uzlíčky. V hlbšom kastróle rozohrejeme olej a do horúceho postupne vkladáme uzlíčky, najprv spojenou stranou nadol. Pražíme do zlatista, potom ich obrátime, dopražíme z druhej strany, vyberieme a necháme odkvapkať na papierovom obrúsku. Pri správnom postupe sa uzlíčky pri vyprážaní na hladkej strane nafúknu. Podávame horúce, obrátené nafúknutou stranou hore.

SkryťVypnúť reklamu

Makové rezy

300 g hladkej múky, štipka soli, 10 g práškového cukru, 200 g masla alebo rastlinného tuku, 1 žĺtok, 2 lyžice smotany

Maková plnka: 8 vajec, 250 g práškového cukru, 250 g zomletého maku, 30 g jemnej strúhanky, citrónová kôra

Múku, soľ a cukor preosejeme na dosku, pridáme maslo alebo rastlinný tuk, žĺtok, smotanu a zamiesime cesto, ktoré rozdelíme na dva diely. Každý diel na pomúčenej doske vyvaľkáme. Jeden diel dáme na plech, potrieme plnkou, zakryjeme druhým dielom, povrh potrieme žĺtkom, popicháme vidličkou a upečieme. Vychladnutý koláč polejeme čokoládovou polevou a posypeme kokosom.

Maková plnka: Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, pridáme cukor, žĺtky a dobre vymiešame. Nakoniec primiešame mak, strúhanku a postrúhanú citrónovú kôru.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 498
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 177
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 700
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 795
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 994
  6. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 2 559
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 777
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 503
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu