
FOTO SME – PAVOL MAJER

FOTO SME – PAVOL MAJER

FOTO SME – PAVOL MAJER
Krupicová polievka s pórom
300 g póru, 2 malé cibule, 2 lyžice masla, soľ a čierne korenie podľa chuti, 4 lyžice krupice, 1,2 l mäsového vývaru.
Pór umyjeme, očistíme a pokrájame na tenké kolieska. Cibuľu ošúpeme a posekáme nadrobno. Do hrnca dáme roztopiť maslo, pridáme cibuľu a pór. Ochutíme soľou a čiernym korením, chvíľu miešame a pridáme krupicu. Zamiešame a zalejeme mäsovým vývarom. Povaríme 10 minút a hneď podávame.
Syrové uzlíky
200 g polohrubej múky, 4 lyžice oleja, 12 lyžíc vody, 8 vajec, 250 g strúhaného parmezánu, ementálu alebo čedaru, olej na vyprážanie
Na dosku dáme múku, uprostred urobíme jamku a do nej dáme štipku soli, 4 lyžice oleja a 12 lyžíc vody. Vypracujeme mäkké hladké cesto, rozdelíme ho na 8 rovnakých dielov, ktoré vyvaľkáme na štvorcové pláty so stranou 12 cm. Postrúhaný syr rozdelíme na 8 častí a na každý štvorec navŕšime jednu kôpku. Do každej kôpky urobíme jamku, do ktorej vyklepneme po jednom surovom vajci. Osolíme, rohy štvorcov dôkladne pospájame a stlačíme, aby sme vytvorili uzlíčky. V hlbšom kastróle rozohrejeme olej a do horúceho postupne vkladáme uzlíčky, najprv spojenou stranou nadol. Pražíme do zlatista, potom ich obrátime, dopražíme z druhej strany, vyberieme a necháme odkvapkať na papierovom obrúsku. Pri správnom postupe sa uzlíčky pri vyprážaní na hladkej strane nafúknu. Podávame horúce, obrátené nafúknutou stranou hore.
Makové rezy
300 g hladkej múky, štipka soli, 10 g práškového cukru, 200 g masla alebo rastlinného tuku, 1 žĺtok, 2 lyžice smotany
Maková plnka: 8 vajec, 250 g práškového cukru, 250 g zomletého maku, 30 g jemnej strúhanky, citrónová kôra
Múku, soľ a cukor preosejeme na dosku, pridáme maslo alebo rastlinný tuk, žĺtok, smotanu a zamiesime cesto, ktoré rozdelíme na dva diely. Každý diel na pomúčenej doske vyvaľkáme. Jeden diel dáme na plech, potrieme plnkou, zakryjeme druhým dielom, povrh potrieme žĺtkom, popicháme vidličkou a upečieme. Vychladnutý koláč polejeme čokoládovou polevou a posypeme kokosom.
Maková plnka: Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, pridáme cukor, žĺtky a dobre vymiešame. Nakoniec primiešame mak, strúhanku a postrúhanú citrónovú kôru.