Dnes varí Michaela Čobejová

Keď po troch hodinách príprav naservírovala manželovi konečne svoju prvú hovädziu polievku, našiel v nej aj rozvarenú škatuľku zápaliek. Dnes má však herečka MICHAELA ČOBEJOVÁ toto obdobie už dávno za sebou a tvrdí, že varí celkom rada.,,Vydávala som ...


FOTO SME – PAVOL MAJER


Keď po troch hodinách príprav naservírovala manželovi konečne svoju prvú hovädziu polievku, našiel v nej aj rozvarenú škatuľku zápaliek. Dnes má však herečka MICHAELA ČOBEJOVÁ toto obdobie už dávno za sebou a tvrdí, že varí celkom rada.,,Vydávala som sa mladá, dvadsaťdvaročná, a naozaj som vtedy vedela pripraviť nanajvýš kávu a čaj. Mama ma nikdy nenútila pomáhať v kuchyni a vlastne som jej za to vďačná. Keby ma do varenia nútila, možno by som k nemu nadobudla odpor. Takto som sa, za pomoci pokusov a omylov, postupne naučila variť všetko a presne tak, ako potrebujem.“

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Pritom sa však neobišla bez telefonických konzultácií s mamou či s kamarátkami, občas využila aj kuchárske knihy.

,,Samozrejme, stávalo sa všeličo. Napríklad, dlho som robila našu obľúbenú šošovicovú polievku, ale za nič na svete mi nevychádzala zápražka bez hrudiek. Alebo sme mávali tekuté koláče, ktoré som z plechu nevyberala, ale vylievala.“

Dnes je však už Michaela Čobejová natoľko skúsená kuchárka, že obvykle varí bez receptov a je najradšej, keď môže pripraviť nejaké nové, v rodine dovtedy neznáme jedlo.“

Obedy aj večere s rodinou

Nie vždy varí rada. „Mám dve obdobia. Keď skúšam a som málo doma, vtedy si pri varení celkom oddýchnem. Keď mám však dosť času, príliš sa mi do toho nechce.“

V poslednom čase začala viac využívať polotovary. Často svoje vlastné.

SkryťVypnúť reklamu

„V sobotu, v nedeľu, keď som viac doma, navarím do zásoby. Potom všetko uložím do mrazničky a počas týždňa už iba vyťahujem. Segedín, rôzne guľky, parené buchty, ale napríklad aj kúpený chlieb a pečivo. Skoro všetko, okrem zemiakov. Tie sa totiž po rozmrazení rozpadnú.“

V reštauráciách či bufetoch sa stravuje minimálne, radšej si dá jablko alebo banán.

,,Najradšej jem to, čo si sama prichystám. Ešte ako študentka som totiž pracovala v jednej reštaurácii a keď si spomeniem, ako tam zaobchádzali s potravinami… A potom, aspoň sa stretnem pri stole aj s manželom a dcérou.“

Keď sa jej teda o druhej poobede skončí v divadle skúška a nemá už ďalšie pracovné povinnosti, ide domov a pripraví obed.

„Manžel Ivan má prácu, s ktorej sa môže často uvoľniť, a dcéra Ivanka je zasa vo veku, že v škole síce jeden obed zje o dvanástej, ale pokojne si dá s nami ešte jeden.“

SkryťVypnúť reklamu

Rovnako pravidelne pripravuje herečka aj večere. Keďže má večer obvykle predstavenie, chystá ich zvyčajne už na piatu.

Občas si dá aj slaninu

Michaela Čobejová hovorí, že dbá na to, aby jedlo bolo nielen chutné, ale aj zdravé.

„Uprednostňujeme strukoviny, celozrnný chlieb, kyslú kapustu, biele mäso a vôbec, zeleninu a ovocie. Je síce pravda, že niekedy sa jedlá z nich pripravujú trochu dlhšie, ale výsledky sa ukážu na zdraví aj línii. No na druhej strane, zdravá strava sa tiež nedá vždy vydržať, preto si občas s potešením dám aj slaninu, ktorú zajedám klobásou a dorazím sa poriadne tučným vysokokalorickým zákuskom. No a potom robím v návale výčitiek svedomia sklápačky.“

Zdravú výživu dokáže zradiť ešte aj treskou a pečeňovou paštétou. Asi najviac však miluje čínu a na dovolenke pri mori neodolá morským potvorám.

SkryťVypnúť reklamu

A aké má skúsenosti s chudnutím a diétami?

,,Nič iné neúčinkuje tak, ako nejesť tučné veci a nevečerať. Dobrá je však aj delená strava, ktorej zásady sa oplatí dodržiavať kedykoľvek.“

Zásobovač bez fantázie

Aj keď varí celkom rada, nemá rada nákupy.

,,Som síce rodinný zásobovač, ale absolútne bez fantázie. Vždy kúpim iba základ. Múku, vajíčka, olej. Keď však ide nakupovať Ivan, len pozerám, aké rôzne pochutiny, syry a všetko možné donesie. No a čo ešte nenávidím, sú supermarkety. Kým tam dostanem, čo potrebujem, musím prejsť kilometre – to je pre mňa strata času. Takže, keď sa len dá, uprednostňujem tradičné obchodíky, kde je všetko poruke.“

Nakupuje aj ovocie a zeleninu, hoci pri svojom domčeku majú aj malú záhradu.

„Je dosť tmavá a pre tri paradajky, ktoré dorastú presne vtedy, keď sú ich plné obchody, sa to neoplatí. Niekde som tuším zasadila trochu pažítky, ale už ani neviem, kde. Máme tam aj pár ovocných stromov, ale lekvár som varila iba raz – keď sme už mali na zemi toľko marhúľ, že mi bolo ľúto nechať ich tam.“

SkryťVypnúť reklamu

Herečkin sen – nová kuchyňa

V súvislosti s varením sníva najčastejšie o novej kuchyni. Hoci je jej manžel dizajnér a má firmu špecializovanú na výrobu nábytku, zatiaľ sa jej nedočkala.

,,Krásne sólo kusy do kuchyne už robia, ale musím počkať, kým začnú aj s kompletnými kuchynskými linkami.“

Herečka dúfa, že súčasťou linky bude aj umývačka riadu, sporák s rúrou a že potom začne konečne používať aj kuchynský robot, ktorý síce má, ale nevie kde. A už teraz si predstavuje, ako bude s jeho pomocou robiť koláče takmer bez práce. No a keďže desaťročná Ivanka sa z kuchyne nedá vyhnať, bude sa nová kuchyňa zrejme aj poriadne využívať.

,,Neviem, kde sa to v dcére vzalo. Nielen pomáha, ale ukuchtí už niečo aj celkom sama. Upečie aj koláč. Hovoríme mu Ivankina bublanina.“ JANA LUKÁČOVÁ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  3. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  6. Probiotiká nie sú len na trávenie
  7. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 339
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 5 900
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 689
  4. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 179
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 2 681
  6. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 2 326
  7. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 711
  8. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 601
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu