Zaľudnený júl

„Trikrát guláš, jeden vyprážaný syr, dvakrát viedeň, jedna horúca čokoláda a štyri polievky,“ hlási objednávku od okienka večne vysmiata Marhuľa, povolaním manažérka. Zadný voj, teda tím plniaci jej pokyny, zborovo hlási „áno“ a každý začína pripravovať .

„Trikrát guláš, jeden vyprážaný syr, dvakrát viedeň, jedna horúca čokoláda a štyri polievky,“ hlási objednávku od okienka večne vysmiata Marhuľa, povolaním manažérka. Zadný voj, teda tím plniaci jej pokyny, zborovo hlási „áno“ a každý začína pripravovať to svoje. Sype sa prúd ďalších objednávok. Nič nepopliesť, nezazmätkovať. Sledovať úbytok ponúkaných jedál a priebežne ich doplňovať. Umývať riady. Čapovať pivo. Byť pohotový a mať všetko poruke. Najmä však milý úsmev pre turistov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pred poludňajším náporom prichádzajú nosiči. Vykladajú zásoby, motajú sa okolo techniky, kontrolujú zásoby vody, stav kotla, vymieňajú plyn – a nastupujú do kuchyne. Po ťažkej vynáške ich čaká kuchynská drina. Varia čaj. Ten sa nesmie nikdy minúť. Denne ho padne sto až dvesto litrov. Blesková porada tímu určuje každému post, za ktorý bude zodpovedať. „Sústreďte sa, každý na svoje miesta,“ zavelí chatár. Po niekoľkých hodinách nasleduje výmena. To aby človek z jednotvárneho výkonu nezblbol.

SkryťVypnúť reklamu

Českých a slovenských turistov dopĺňajú zástupy Poliakov. Prichádzajú cez hranicu na Rysoch. Po ťažkom výstupe majú toho dosť a chcú na chate prespať. Takmer všetci. Chata má v provizórnej nocľahárni osemnásť lôžok. Nie je z gumy a nedá sa nafúknuť. Núdzové ubytovanie na zemi treba vyhradiť tým, čo prídu neskoro večer, za tmy. Nie je ich málo. Občas sa stáva, že večer aj podlaha praská vo švíkoch a personál nemá šancu otvoriť dvere na kuchyni. Do vlastných postelí lezie cez dieru v strope.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 588
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 312
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 712
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 125
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 341
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 907
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 870
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 385
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu