ej úrovni ako vo vyspelých západných krajinách (v západnej časti Nemecka má ich až 96 % domácností - Nemec jednoducho „turka“ nepozná), ale i u nás stúpa počet týchto prístrojov.
A čo je najzaujímavejšie, pomyselná miska váh v pomere kávovar/espresso sa pomaličky nakláňa na stranu espress, ľudia si radšej priplatia nejakú korunu navyše, aby bola kvalita doma podávanej kávy čo najvyššia. Podľa posledných prieskumov (august - september 2000) nezávislých agentúr bol pomer v predaji kávovar/espresso 55/45 %, vyjadrené vo finančnej hodnote (nie počtom kusov).
Kvalita doma urobeného espressa závisí od mnohých faktorov, ale tieto tri sú určite najdôležitejšie: je to tlak, s ktorým espresso pracuje, kvalita použitej kávy a určite aj značke espresso prístroja.
Pri kúpe espressa sa určite neoplatí ulakomiť sa na lacnejšie 3-barové modely (v cenovej relácii 2000 - 3500 korún), tie povestnú krémovú penu na povrchu espressa určite nevykúzlia. Zákazníci by sa mali orientovať na 15-barové modely (cenové relácie 5000 - 7000 Sk).
Pri kúpe kávy do espressa treba dbať na to, aby bola vhodne pomletá - ani na jemno, ani na hrubo - proste tak akurát do espressa. Koniec-koncov, na trhu už dostať i kávu určenú špeciálne do espresso prístrojov. V prípade, že vlastníte mlynček na kávu, na ktorom sa dá nastaviť hrúbka zrna pomletej kávy, máte vyhrané - zakrátko prídete na to, ako pomletá káva robí najlepšiu penu.
A AKÚ ZNAČKU SI VYBRAŤ?
Pozrime sa, aké boli celosvetové podiely na trhu v počte predaných kusov espress v roku 1998. Tu treba povedať, že tieto údaje sa z roka na rok menia minimálne.
/tl/