Čašník, ktorý obsluhoval aj perzského šacha: Nebrať sa nemá

Sú čašníci a čašníci. Jedni obiehajú celý život okolo bezmenných davov, druhým sa dostane šanca obsluhovať prezidentov, premiérov, šachov či kráľov. Niektorí z nich sa stanú legendami. Legendou bratislavských čašníkov je napríklad 80-ročný Ján Šimko.


FOTO SME - ĽUBOŠ PILC



Slávni hostia

O takýchto ľuďoch sa hovorí - stará škola. Čašníckemu umeniu sa priučil v bratislavskom Carltone, ktorý mal vtedy povesť najhonosnejšieho hotela v strednej Európe. Neskôr ho už ako vychyteného vrchného preradili do novootvoreného Devína a napokon do vládneho hotela na Bôriku. Obsluhoval vyše 60 rokov.

Historky o stolovaní Chruščova, Brežneva, Castra, o obsluhovaní perzského šacha, fínskeho prezidenta Urha Kekonnena, epizódky o štátnikoch, umelcoch, športovcoch sype z rukáva. Spomína si na vysokopostavené persóny, akoby to bolo včera. Štátnici, samozrejme, nedávali tringelty, ale vedeli sa svojrázne odmeniť. Urho Kekonnen bol napríklad taký oslnený vynikajúcou obsluhou, že si zavolal vrchného a osobne mu vyjadril uznanie nielen za vysoko profesionálnu obsluhu, ale nezdržal sa obdivu - vraj taký ansámbl krásnych servírok a čašníkov ešte v živote nevidel. Kekonnen netušil, že celú obsluhu na štátnom bankete, pripravenom na jeho počesť, pán Šimko s personálom tvrdo driloval ako balet v národnom divadle.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Prepitné sa menilo

So zmenami spoločenského systému sa menili i tringelty. Do konca 40. rokov v bratislavských podnikoch pretrvávali staré časy. Hosť bol spokojný? Vždy to dal najavo aspoň symbolickým prepitným a bola to len vec medzi ním a čašníkom. Pán Šimko hovorí, že vtedy bolo hej. „Dostávali sme takzvané obslužné. Desať percent z tržieb sa rozdelilo medzi čašníkov. Mesačne som si zarobil aj 25-tisíc korún. Boli to zlaté časy, až kým nám odborári tie percentá nezobrali. Nikdy potom sa mi zárobok ani zďaleka nepriblížil k tým sumám.“

Mladý pán Šimko priniesol svojho času do bratislavských hotelov nové móresy. Odkukal ich v najlepších pražských hoteloch, kam chodieval na stáže.

V Prahe si všimol, že českí čašníci k prepitnému pristupujú inak. Majú svoj „šábsystém“. V reštaurácii alebo aj v celom hoteli sa personál dohodol, že každé prepitné pôjde na jednu kopu a z nej sa rozdelí všetkým. „To preto, aby to bolo spravodlivé aj voči prevádzkarovi, recepčným, kuchárom alebo ďalším, ktorí neprichádzali priamo do styku s hosťmi,“ vysvetľuje pán Šimko.

SkryťVypnúť reklamu

„Koncom týždňa som to rozdeľoval do malých a väčších obálok. Ale prepitné bolo len za stopercentnú prácu, a tá bola stopercentná, keď bola disciplína.

Ak servírka nemala bielu naškrobenú čelenku, jednotnú snehobielu zásterku alebo niekto vyrobil konflikt s hosťom, tak jeho obálka bola tenšia alebo i prázdna. Žiadne odborárske záväzky neviedli k takej disciplíne ako prísľub peňažnej odmeny.“

Pán Šimko je presvedčený, že čašník sa nemá učiť nebrať prepitné. „Tým vlastne zhadzujete hosťa, jeho prejav spokojnosti. Nemalo by sa to robiť.“

TÁŇA RUNDESOVÁ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 588
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 314
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 713
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 125
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 341
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 906
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 870
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 384
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu