SR: Slovenskí cukrovarníci ďalšie prepúšťanie neplánujú
BRATISLAVA 5. novembra (SITA) - Cukrovarníctvo v krajinách kandidujúcich na vstup do Európskej únie (EÚ) čaká pokračovanie reštrukturalizácie zamerané najmä na zvyšovanie efektívnosti a spojené so znižovaním počtu zamestnancov a cukrovarov. Ako však na ut
SITA
Tlačová agentúra
Písmo:A-|A+ Diskusia nie je otvorená
orňajšej tlačovej konferencii po stretnutí zástupcov zamestnaneckých odborov a výrobcov v európskom cukrovarníckom priemysle povedal predseda Slovenského cukrovarníckeho spolku Ivan Kardoš, slovenské cukrovarníctvo už má najhoršie fázy reštrukturalizácie za sebou a v blízkej budúcnosti sa väčšie zmeny neočakávajú. "Na Slovensku by sa zatiaľ nemali zatvárať žiadne cukrovary. Momentálne je u nás 5 cukrovarov, ktoré by pri plnení kvóty navrhovanej na úrovni celkovo 210 tis. ton nemali mať problémy," konštatoval. Celkovo v slovenských cukrovaroch vrátane sezónnych pracovníkov pracuje približne 1 000 ľudí. Podľa generálneho sekretára Európskej federácie odborových zväzov potravinárskeho, poľnohospodárskeho a turistického priemyslu Heralda Wiedenhofera, najhoršie očakávania sú ohľadom situácie v Poľsku, kde je 76 cukrovarov s vyše 30 tis. zamestnancami. Všeobecne v kandidátskych krajinách prevažuje trend znižovania počtu cukrovarov a zamestnancov a zvyšovania efektivity produkcie. "Napríklad v Maďarsku počet cukrovarov za posledné roky klesol z 12 na 6 no napriek tomu sa tu vyrába rovnaké množstvo cukru ako vyrábajú v Rakúsku 3 cukrovary," povedal. Naopak najjednoduchšiu situáciu by malo mať Slovinsko, kde je len jeden cukrovar, ktorý zásobuje výlučne domáci trh. Racionalizácia výroby v cukrovaroch je nevyhnutná pre ich uplatnenie v trhových podmienkach únie. Zástupcovia odborových zväzov na jednej strane a výrobcov a spracovateľov cukru na strane druhej prijali na stretnutí v Bratislave, ktoré sa konalo od 4. do 5. novembra tohto roku spoločnú deklaráciu, kde sa zaviazali k pokračovaniu v súčasnom sociálnom dialógu v oblasti sociálnej zodpovednosti firiem. Úlohou stretnutia bolo prehodnotiť vzťahy medzi zamestnaneckými organizáciami a zamestnávateľmi v cukrovarníctve kandidátskych krajín vzhľadom na očakávané znižovanie počtu zamestnancov v sektore. "Nie sme proti reštrukturalizácii, odbory nechcú vládnuť. Chceme aby tieto zmeny boli ale vykonávané po konzultácii s odbormi a neboli proti nim namierené," uviedol Wiedenhofer.