BRATISLAVA – Vypratanie českých mäsových výrobkov z našich predajní po tom, čo sa v Čechách objavil prvý prípad BSE, zasiahlo mnohých našich obchodníkov a dovozcov. V prvej vlne museli v záujme ochrany zdravia spotrebiteľov vyradiť všetok čo len minimálne podozrivý tovar. Veterinári a hygienici potom preverovali zoznamy vyradených potravín podľa toho, ako ten-ktorý výrobca alebo distribútor zdokladoval zloženie a pôvod výrobkov.
Naši experti pripustili, že opatrenia boli možno až nadštandardné. Je to však preto, že o šírení choroby šialených kráv majú vedci zatiaľ príliš málo poznatkov.
Mechanizmus smrteľnej nákazy ľudským variantom choroby BSE sa zatiaľ len predpokladá, hoci nepriame dôkazy sú nezvratné. Okrem toho v EÚ sa už potvrdilo, že obrovský počet zvierat sa v minulých rokoch nakazil práve pre podcenenie situácie a benevolenciu štátnych orgánov.
Určitá časť vyradených českých produktov sa mohla po kontrole vrátiť späť do regálov obchodov. Zvyšok si však obchodníci, prípadne českí výrobcovia, museli zahrnúť do vlastných rizík. Vláda s nijakými kompenzáciami v tomto smere neráta. Minister pôdohospodárstva Pavel Koncoš priamo vyhlásil, že „je to riziko podnikania“. Zopakovala sa tak situácia spred dvoch rokov, keď sa zo siete sťahovali potraviny pre kontamináciu dioxínmi.
Podľa viceprezidenta Zväzu obchodu SR Tadeusza Frackowiaka sa tentoraz veľkým stratám nakoniec podarilo predísť. „Vo väčšine prípadov sme sa stretli s tým, že obchodníci sa bez zvláštnych problémov rozhodli, že straty po dohode s výrobcom uhradia dodávkami iného tovaru.“
Poukázal však na to, že „naše kontrolné orgány, tak veterinári, ako aj hygienici, postupovali nekoordinovane.
Jedni vyraďovali potraviny podľa jedného zoznamu, druhí podľa iného. Jedni vyraďovali len potraviny obsahujúce mäkké časti – vnútornosti, miechu a podobne, druhí všetky výrobky obsahujúce hovädzie mäso. Boli to postupy odtrhnuté od reality“. (ru)