majú jednu vec spoločnú: vždy sa nájde jedna z mnohých tvárí miešaných nápojov, ktorá sa hodí presne k vášmu okamžiku.
Keď zhlboka dýchate čerstvý jarný vzduch, relaxujete na rozpálenej pláži, brodíte sa napadaným lístím alebo schádzate biele pláne hôr, vedia byť miešané nápoje pre vás vždy vítaným spoločníkom. Najmä bylinné alkoholové nápoje totiž neznamenajú len dobre vychladený „panák“. Napríklad v prípade najznámejšieho „československého“ bylinného nápoja Becherovky, sú to tiež long drinky, desiatky skvele chutnajúcich kokteilov alebo napríklad horúce nápoje pre chladné zimné chvíľky.
A práve preto, že nastáva čas lyží, prichádza firma Jan Becher s tým pravým receptom - s príznačným názvom Lavína. Hlavné ingrediencie Lavíny - Becherovka a červené víno - v sebe skrývajú silu, ktorá vám rozprúdi krv v žilách. Delikátna a rafinovaná chuť nápoja má pôvod predo-všetkým v podstate Becherovky. Na začiatku všetkého sú bylinky a korenie. Už takmer dve stovky rokov ju podľa nikdy nezmenenej receptúry miešajú ruky znalcov. Doslova mystický proces prebieha v historickej, v Karlových Varoch dôverne známej budove, za pevne uzamknutými dverami. Existujú len dvaja ľudia, ktorí recept poznajú a vedia podľa neho zmes bylín správne namiešať. Úspech báječnej chuti, vône a farby samozrejme ale nestojí len na recepte. Tiež ďalšia starostlivosť, ktorej sa Becherovke pri výrobe dostáva, je kľúčom k jej konečnej kvalite. Len pre predstavu - namiešané byliny a korenie sa lúhujú v teplom liehu, výsledný výťažok sa premieša a ochutnáva, a premieša a ochutnáva a… Až je na svete polotovar, ktorý je po príslušnom období zrenia pripravený dať vzniknúť skutočnému klenotu. A rovnako ako príroda, ktorá sa neustále mení, je tiež Becherovka stopercentne prírodný produkt. Neobsahuje žiadne konzervačné látky, umelé farbivá ani dochucovadlá. Karlovarská voda, vysoko kvalitný alkohol, prírodný cukor a špeciálna zmes bylín a korenia - to je všetko, z čoho sa konečný, doslova umelecký výsledok skladá. Fakt, že je Becherovka prírodným produktom, so sebou nesie i to, že jednou z jej charakteristických vlastností sú jemné zmeny farby, chuti a arómy, ku ktorým časom dochádza. Postupné tmavnutie do stále zlatovejších odtieňov a jemné zaobľovanie chuti a vône hovoria, že Becherovka žije svojim vlastným životom. Zdá sa vám, akoby medová farba vo vašom pohári bola presvetlená jasnými paprskami? Alebo je skôr zamatovo tlmenejšia a temnejšia? Oboje môže byť pravdou - záleží na tom, aký je vek vašej priateľky v zelenej fľaši. Ochutnajte a uvidíte sami - trebárs objavíte niektoré z tajomstiev, ktorých Becherovka a jej chuť skrývajú nespočetné množstvo. (pr)
RECEPT NA HORÚCI NÁPOJ LAVÍNA
* 1 diel Becherovky * 2 diely červeného vína * 1 diel vody
* 1/2 dielu citrónovej šťavy * 1/2 dielu medu alebo cukru
* tyčinka škorice * plátok citrónu
Všetko zmiešať a ohriať na teplotu 50-60 °C