NÁPOJ pre všetky ročné obdobia

Najskôr zo snehu začnú vyrážať zelené lístky, potom slnko získa silu a začne „opekať“. Za pár mesiacov začne lístie hrať všetkými farbami a nakoniec opäť všetko prikryje biela perina. Príroda sa skrátka neustále mení, ale všetky chvíle, ktoré rok prináša,

majú jednu vec spoločnú: vždy sa nájde jedna z mnohých tvárí miešaných nápojov, ktorá sa hodí presne k vášmu okamžiku.

Keď zhlboka dýchate čerstvý jarný vzduch, relaxujete na rozpálenej pláži, brodíte sa napadaným lístím alebo schádzate biele pláne hôr, vedia byť miešané nápoje pre vás vždy vítaným spoločníkom. Najmä bylinné alkoholové nápoje totiž neznamenajú len dobre vychladený „panák“. Napríklad v prípade najznámejšieho „československého“ bylinného nápoja Becherovky, sú to tiež long drinky, desiatky skvele chutnajúcich kokteilov alebo napríklad horúce nápoje pre chladné zimné chvíľky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

A práve preto, že nastáva čas lyží, prichádza firma Jan Becher s tým pravým receptom - s príznačným názvom Lavína. Hlavné ingrediencie Lavíny - Becherovka a červené víno - v sebe skrývajú silu, ktorá vám rozprúdi krv v žilách. Delikátna a rafinovaná chuť nápoja má pôvod predo-všetkým v podstate Becherovky. Na začiatku všetkého sú bylinky a korenie. Už takmer dve stovky rokov ju podľa nikdy nezmenenej receptúry miešajú ruky znalcov. Doslova mystický proces prebieha v historickej, v Karlových Varoch dôverne známej budove, za pevne uzamknutými dverami. Existujú len dvaja ľudia, ktorí recept poznajú a vedia podľa neho zmes bylín správne namiešať. Úspech báječnej chuti, vône a farby samozrejme ale nestojí len na recepte. Tiež ďalšia starostlivosť, ktorej sa Becherovke pri výrobe dostáva, je kľúčom k jej konečnej kvalite. Len pre predstavu - namiešané byliny a korenie sa lúhujú v teplom liehu, výsledný výťažok sa premieša a ochutnáva, a premieša a ochutnáva a… Až je na svete polotovar, ktorý je po príslušnom období zrenia pripravený dať vzniknúť skutočnému klenotu. A rovnako ako príroda, ktorá sa neustále mení, je tiež Becherovka stopercentne prírodný produkt. Neobsahuje žiadne konzervačné látky, umelé farbivá ani dochucovadlá. Karlovarská voda, vysoko kvalitný alkohol, prírodný cukor a špeciálna zmes bylín a korenia - to je všetko, z čoho sa konečný, doslova umelecký výsledok skladá. Fakt, že je Becherovka prírodným produktom, so sebou nesie i to, že jednou z jej charakteristických vlastností sú jemné zmeny farby, chuti a arómy, ku ktorým časom dochádza. Postupné tmavnutie do stále zlatovejších odtieňov a jemné zaobľovanie chuti a vône hovoria, že Becherovka žije svojim vlastným životom. Zdá sa vám, akoby medová farba vo vašom pohári bola presvetlená jasnými paprskami? Alebo je skôr zamatovo tlmenejšia a temnejšia? Oboje môže byť pravdou - záleží na tom, aký je vek vašej priateľky v zelenej fľaši. Ochutnajte a uvidíte sami - trebárs objavíte niektoré z tajomstiev, ktorých Becherovka a jej chuť skrývajú nespočetné množstvo. (pr)

SkryťVypnúť reklamu

RECEPT NA HORÚCI NÁPOJ LAVÍNA

* 1 diel Becherovky * 2 diely červeného vína * 1 diel vody

* 1/2 dielu citrónovej šťavy * 1/2 dielu medu alebo cukru

* tyčinka škorice * plátok citrónu

Všetko zmiešať a ohriať na teplotu 50-60 °C

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 588
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 314
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 713
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 125
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 341
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 906
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 870
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 384
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu