Tento rok bola súťaž aj vďaka dobrej úrode jabĺk veľmi kvalitne obsadená a porota hodnotila celkovo 1400 vzoriek. Podľa predsedu poroty profesora Ivaria Hričovského z Poľnohospodárskej univerzity v Nitre dosahujú slovenskí pestovatelia v porovnaní so svetom kvalitné výsledky. Za škodu preto označil, že veľkú časť jabĺk stále dovážame zo zahraničia. Tieto jablká vyzerajú na pultoch často efektne a vyleštene, ale spotrebiteľ sa nedozvie, koľko bolo na ich pestovanie použitých chemických látok. Podľa Hričovského slovenskí pestovatelia dodávajú na trh jablká podstatne ekologickejšie.
V posledných rokoch stúpol záujem predovšetkým o rezistentné odrody jabĺk, na ktorých sa nevyskytuje chrastavitosť či múčnatka. Ovocinári sa v posledných rokoch usilujú aj o to, aby sa neprestali pestovať staré krajové odrody, ktoré v minulých rokoch takmer zanikli. Patria medzi ne napríklad odrody solivarské, hontianske, strinka a podobne. Ich vysoké úžitkové a výživné vlastnosti ich predurčujú, aby sa v budúcnosti pestovali v širšom meradle. „Jedným z cieľov, ktoré pestovatelia majú, je znižovanie korún stromov, ktoré sú na Slovensku stále veľmi vysoké. Niektoré stromy merajú aj 15 - 20 metrov a jablká sa z ich vrcholcov prakticky zbierať nedajú,“ hovorí Hričovský. Problémom Slovenska je pretrvávajúci nízky počet muštární. Veľká časť úrody jabĺk - predovšetkým padaných - ide stále na výrobu kalvadosu alebo dokonca na skrmovanie. Jablká pritom považujú odborníci za najkvalitnejšie ovocie. Obsahujú cenný pektín a majú vysoký obsah vitamínu C.
Popri súťaži o najkrajšie jablko sa v Bojniciach prvýkrát uskutočnila aj súťaž Jablko roka, v ktorej súťažili veľkopestovatelia. Víťazstvo si odniesli firmy Gradual Kravany a Galafruit. Najlepšiu úrodu jabĺk má tento rok východné Slovensko, najmenej ich je v oblasti Nových Zámkov. Tam negatívne zasiahol aprílový mráz.
KVETA FAJČÍKOVÁ