Kapustové recepty od Oľgy Feldekovej

Na spodok kameninového súdka dáme kôrku chleba, kôpor, list z viniča a chren (vcelku). Potom vrstvíme – nasekanú kapustu posypeme rascou, soľou, pridáme strúčiky cesnaku, hroznové bobuľky, jabĺčka nakrájané na osminky, bobkový list, kde-tu chren, veľa ...

Na spodok kameninového súdka dáme kôrku chleba, kôpor, list z viniča a chren (vcelku). Potom vrstvíme – nasekanú kapustu posypeme rascou, soľou, pridáme strúčiky cesnaku, hroznové bobuľky, jabĺčka nakrájané na osminky, bobkový list, kde-tu chren, veľa cibule a surovej ošúpanej, na plátky nakrájanej cvikly. (Zhruba jedna na vrstvu). Každú vrstvu poriadne utlačíme, môžeme použiť šálku, ktorou tiež vyberieme všetku vodu, čo posolená kapusta pustí. Má byť úplne suchá. Keď je súdok plný, zalejeme zmes prevarenou neposolenou vodou, aby bola vlhká, má prečnievať tak pol centimetra. Môžeme ešte zaťažiť drevenou čistou doskou a na ňu položiť kameň, potom zavrieme a do jarčeka na súdku pravidelne dolievame vodu. V teplej kuchyni kapusta vykvasí asi za týždeň až desať dní. Vydrží do jari. Šťava má krásnu červenú farbu, ako víno. Lejeme ju zo džbánu, pijeme z krásnych pohárov, nepoznám lepší nápoj.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 606
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 341
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 723
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 168
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 370
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 833
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 893
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 353
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu