Na spodok kameninového súdka dáme kôrku chleba, kôpor, list z viniča a chren (vcelku). Potom vrstvíme – nasekanú kapustu posypeme rascou, soľou, pridáme strúčiky cesnaku, hroznové bobuľky, jabĺčka nakrájané na osminky, bobkový list, kde-tu chren, veľa cibule a surovej ošúpanej, na plátky nakrájanej cvikly. (Zhruba jedna na vrstvu). Každú vrstvu poriadne utlačíme, môžeme použiť šálku, ktorou tiež vyberieme všetku vodu, čo posolená kapusta pustí. Má byť úplne suchá. Keď je súdok plný, zalejeme zmes prevarenou neposolenou vodou, aby bola vlhká, má prečnievať tak pol centimetra. Môžeme ešte zaťažiť drevenou čistou doskou a na ňu položiť kameň, potom zavrieme a do jarčeka na súdku pravidelne dolievame vodu. V teplej kuchyni kapusta vykvasí asi za týždeň až desať dní. Vydrží do jari. Šťava má krásnu červenú farbu, ako víno. Lejeme ju zo džbánu, pijeme z krásnych pohárov, nepoznám lepší nápoj.