
Pavel Kalach bývalý drevár - technik sa musel rekvalifikovať na „paliča“ alkoholu z ovocia.
Bývalú prevádzku banskobystrického podniku Fatra v Dubovom pred piatimi rokmi sprivatizoval a zreparoval Pavel Kalach. Skôr, ako z nej vytiekla prvá slivovica, sa voľakedajší drevár - technik musel rekvalifikovať na „paliča“ alkoholu z ovocia. Vlani ho z jeho zariadenia, kvôli presnej evidencii vypáleného alkoholu a následným finančným odvodom štátu zabezpečeného asi šesťdesiatimi plombami, vytieklo približne päťtisíc litrov. Aj tohto roku už vypálil malinovicu, na rade po slivovici sú hruškovica a kalvados, ale aj rôzne zmesky. Ako poslednú bude páliť chabzdovicu, lebo má „ťažkú“ vôňu a napáchne ňou celé zariadenie pálenice. Tá by pokazila ostatné pálenky, ktoré by po nej pálil. Kvalita slivovice, marhuľovice, kalvadosu, hruškovice a ostatného alkoholu vypáleného z ovocia závisí od kvality suroviny a jej vykvasenia. Najlepšie je, ako uviedol Kalach, ak sa nemusí prilepšovať cukrom. Podľa neho ani často „hlavou štátu“ proklamovaná drienkovica nemôže patriť medzi „kvalitné ovocné pálenky, lebo drienky nemajú dostatok dužiny a v dôsledku vykvasenia sa do nich musí pridávať veľa cukru“. (tasr)