
Dcéry Barborka a Tamara pomáhajú Alene Heribanovej najmä cez víkend, vedia však už variť aj samy.

FOTO – DESANA DUDÁŠOVÁ
,,Naučili sa tiež základy stolovania, servírovania a vôbec veľa vecí spojených s domácnosťou. Mimochodom, chlapci sa to učili rovnako ako dievčatá.“
Ako cestovateľka, ktorá prešla už viacerými kontinentmi, dáva Alena Heribanová prednosť južanskej kuchyni, hoci najnovšie, po niekoľkých návštevách arabských krajín, obdivuje ich sladkosti a vynikajúce jedlá z hovädziny.
,,Inak po hovädzine siahnem naozaj iba výnimočne, ale v krajinách Stredného východu a Afriky majú rituálny spôsob usmrcovania zvierat. Špeciálnym nožom a tak, aby netrpeli. Hneď na to ich mäso odkrvia, čím získa veľmi jemnú konzistenciu. Zásadne sa pripravuje čerstvé. Nikdy však nie v mikrovlnke či iným rýchlym spôsobom. V Keni, v Mombase, som dokonca zažila, že mäso sa pripravovalo štyri až päť hodín. Kuchyňa bola spojená s veľkou terasou s grilom a sporákom na tuhé palivo, kde sa mäso dusilo s rôznou zeleninou a kombináciami korenia. Navyše, s príjemnými hostiteľmi to bol neobyčajný gurmánsky zážitok. Jedlo chutilo vynikajúco.“
JANA LUKÁČOVÁ