Makovíc je málo, maku veľa

BRATISLAVA - Na rozdiel od niektorých krajín Európskej únie sa na Slovensku pravdepodobne pestovanie maku nezakáže. Mak ale zostane okrajovou plodinou a počíta sa so znižovaním plochy, na ktorej sa bude pestovať. Jeho spotreba v potravinárstve je malá, ..

BRATISLAVA - Na rozdiel od niektorých krajín Európskej únie sa na Slovensku pravdepodobne pestovanie maku nezakáže. Mak ale zostane okrajovou plodinou a počíta sa so znižovaním plochy, na ktorej sa bude pestovať. Jeho spotreba v potravinárstve je malá, dopyt na trhu je skôr po makovniciach, ako surovine pri výrobe liečiv.

„Mak je plodina, ktorej jedna časť - makovnica - má pomerne dobrý trh, Slovakofarma ju aj nakupuje, na druhej strane samotného maku, používaného ako pochutiny v potravinárstve je nadbytok,“ povedala denníku SME spolupracovníčka Výskumneho ústavu ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva Mária Jamborová. Slovakofarma makovnice aj dováža a pravdepodobne nebude vedieť poskytnúť pestovateľom také ceny, aby sa vo väčšom množstve zaoberali pestovaním na Slovensku tradičnej plodiny. „Mak je olejnina, ale ak hovoríme o finančne zaujímavom produkte, tak je to repka a slnečnica, ktorú vykupuje spracovateľ a dlhodobo pomáha pestovateľom pri zakladaní úrody,“ povedala Jamborová. Podobne to robí aj Slovakofarma, ale v neporovnateľne menšej miere.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Mak je v niektorých krajinách Európskej únie považovaný za tzv. prekurzor - teda produkt, ktorý je základom výroby omamných látok. Preto je jeho pestovanie, podobne ako konope indického na Slovensku, zakázané. Vo Francúzsku existujú dokonca oblasti, kde sa mak ako pochutina predáva maximálne v stogramovom balení v lekárňach. Na rozdiel od Francúzska si Rakúsko pri vstupe do únie vybojovalo pomerne vysoké kvóty práve s odvolaním sa na tradičný ráz krajiny a historicky odôvodnené pestovanie. Na Slovensku sa mak pestuje len na 600 hektároch ornej pôdy, rezort pôdohospodárstva ani výskumníci nemajú prehľad o spotrebe domácností, ktoré si vedia mak v malom množstve vypestovať pre vlastnú potrebu.

ATTILA LOVÁSZ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  3. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  4. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  8. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  2. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL
  3. V Polkanovej zasadili dobrovoľníci les budúcnosti
  4. Drevo v lese nie je dôkaz viny:Inšpekcia dala LESOM SR za pravdu
  5. Recept proti inflácii: investície do podnikových dlhopisov
  6. Skupina UCED expanduje v Česku aj v strednej Európe
  7. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná?
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 10 948
  2. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 5 244
  3. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 5 129
  4. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 517
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 2 637
  6. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 2 461
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 360
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 278
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu