SZO zaznamenáva 151 miliónov diabetikov a ich počet stúpa

Bratislava 2. októbra (TASR) - Počet ľudí trpiacich na diabetes mellitus - ochorenie ľudovo nazývané cukrovka - na svete stúpa. Podľa údajov Svetovej ...

Bratislava 2. októbra (TASR) - Počet ľudí trpiacich na diabetes mellitus - ochorenie ľudovo nazývané cukrovka - na svete stúpa. Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (SZO) v roku 2000 bolo 151 miliónov chorých a existuje predpoklad, že v roku 2010 sa počet trpiacich ľudí na cukrovku zvýši na 210 miliónov.

Rovnaký trend je aj na Slovensku. Počet diabetikov na Slovensku v roku 2000 presiahol 250 000, povedal na dnešnej tlačovej besede primár Juraj Vozár z Neštátneho zdravotníckeho centra v Šamoríne. Kým pred rokom 1998 bolo 6 až 7 diabetikov na 100 000 obyvateľov, v roku 2000 ich počet stúpol na 15 na rovnaký počet obyvateľov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Cukrovka je ochorenie spôsobené poruchou vylučovania alebo účinnosti inzulínu, vysvetlil Vozár. Vplyvom tejto poruchy nie je hladina cukru v krvi vyvážená tak ako u zdravého človeka. Dlhodobo vysoká hladina cukru v krvi spôsobuje komplikácie ako očné choroby až slepotu, choroby obličiek, kardiovaskulárne ochorenia. Nevyvážená hladina cukru môže mať aj smrteľné následky.

Prvý typ cukrovky je daný génom človeka, s ktorým sa rodí. Druhý typ cukrovky možno získať formou nevhodnej životosprávy, po oslabení organizmu vplyvom infekcií či stresu, ale aj zhoršením životného prostredia a podobne.

Diabetes mellitus možno liečiť dvoma spôsobmi, a to konvenčnou inzulínovou liečbou (KIL) a intenzifikovanou inzulínovou liečbou (IIL). Pri KIL sa aplikuje dvakrát denne inzulín so strednodobým účinkom, treba si aplikovať pol hodiny pred jedlom. Pri IIL sa aplikuje inzulín 3 a ž 5-krát denne. Výhodou druhého je, že ho stačí aplikovať 10 minút pred konzumáciou jedla. Zároveň umožňuje napodobniť fyziologické spracovanie cukrov, ktoré priamo súvisí s frekvenciou prijímania potravy, to znamená stav porovnateľný so zdravým jedincom. Na rozdiel od IIL KIL nekopíruje fyziologické spracovanie cukrov v organizme pomocou inzulínu.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 587
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 309
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 712
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 121
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 340
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 911
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 870
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 389
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu