Dozvedel som sa, že pri ceste na Slovensko nesmiem niesť výrobok z hovädzieho mäsa, a to ani pre vlastnú potrebu! Nákaza sa teda rozšírila bleskovo: z jednej českej šialenej kravy zošaleli všetci slovenskí colníci! Vlastne zošalel štát a jeho colníci poslušne vykonávajú pomätené rozkazy.
Človek, ktorý sa rozhodne nejesť hovädzie mäso pre BSE, je obyčajný paranoik, pretože z hľadiska pravdepodobnosti ide o niečo podobné, ako keby niekto za jasného dňa odmietal vyjsť z domu s argumentom, že keby vyšiel von, môže sa náhle strhnúť búrka, udrie blesk a trafí ho…
Dokáže mi niekto vysvetliť, akým právom mne, cudziemu občanovi, chce Slovenská republika vyvlastniť salámu, ktorú chcem sám zjesť? Ak by tá saláma bola napustená strychnínom, tak trochu chápem: Slovensko nechce mať „pakáreň“ s mojou mŕtvolou (iná vec je, že v prípade potreby je vždy nejaká iná možnosť, ako sa na Slovensku skántriť). Ale ak si vo svojej saláme nesiem nákazu BSE, tak to mi vysvetlite, o čo vášmu štátu ide? Inkubačná lehota je vyše dvadsať rokov, ja sa chcem zdržať týždeň, čiže prípadne zomriem na BSE dvadsať rokov po opustení územia SR, takže čo vás je do toho?
A ešte by ma zaujímalo, prečo sa to netýka mlieka. Uvažujme logicky: existuje jedna (v Česku) preukázateľne chorá krava.
Je jasné, že jej mäso celkom iste na pultoch obchodov nie je, pretože mäso nám počas svojho života nedávala a teraz ju už porcovať nebudú, ale dojená veru hádam bola, takže keby som ja bol paranoik, najprv by som prestal piť české mlieko…
Že konkrétny prípad prenosu BSE na človeka cez mlieko nebol zatiaľ preukázaný? Pche, to nie je argument, veď prenos konzumáciou mäsa, t. j. svaloviny, tiež zatiaľ preukázaný nebol!
RNDr. ĽUDOVÍT BALÁŽEC, Zlín