Čím natierať
Maslo – obsahuje prirodzené vitamíny D a E. Obsahuje však aj viac ako 82 percent tuku, v tom prevažne nasýtených mastných kyselín, ako aj pomerne vysoké množstvá cholesterolu a sodíka. Ak máte problémy s krvným obehom, nemali by ste jesť viac ako lyžičku masla denne.
Margarín – vyrába sa z rastlinných olejov a živočíšnych tukov. Obsahuje syntetické vitamíny E a A, ako aj cenné nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sa v masle nenachádzajú. Obsahuje však aj konzervačné látky, ktoré ničia užitočnú mikroflóru v črevách. Margarín by sme nemali podávať deťom a mali by sme sa mu vyhnúť v prípade, že máme tráviace ťažkosti.
Na čom vyprážať
Rastlinné oleje – na rozdiel od živočíšnych tukov (čiže aj masti) neobsahujú cholesterol ani ťažko stráviteľné nasýtené mastné kyseliny. Rastlinné oleje sú zdrojom vitamín E, uľahčujú vstrebávanie vitamínov A, D, E a K, ktoré sú rozpustné v tukoch.
Pri teplote potrebnej na vyprážanie sa oleje štiepia a vylučujú rakovinotvorné voľné radikály. Preto nie sú vhodné na opakované vyprážanie.
Masť – je v nej desaťkrát menej nenasýtených mastných kyselín ako napríklad v slnečnicovom oleji, ale zato trikrát viac nasýtených mastných kyselín. Energetická hodnota masti a oleja je podobná. Nepoužívajte masť v žiadnej podobe, ak máte sklony k skleróze. Obsahuje totiž veľa cholesterolu – až 95 mg na 100 gramov.
Čo do omáčok
Smotana – je vynikajúcim zdrojom vápnika a bielkovín. Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín A, fosfor, zinok a nenasýtené mastné kyseliny, ale aj veľké množstvo ťažkostráviteľných tukov.
Ak máte problémy s pečeňou alebo žlčníkom, nie je vhodné pripravovať jedlá so smotanou. Nahraďte ju radšej jogurtom bez tuku.
Jogurt – je ľahkostráviteľný a menej kalorický než smotana. Obsahuje vápnik, fosfor, vitamíny B2, B12 a D. Podporuje trávenie a fungovanie imunitného systému. Je ideálny pre ľudí s alergiou na laktózu.
Jogurt je veľmi užitočný po liečbe antibiotikami. Nízkotučný jogurt znižuje hladinu cholesterolu.
(mo)