BRATISLAVA 17. septembra (SITA) - Česká republika sa v pondelok s Bruselom dohodla, že po vstupe do Európskej únie (EÚ) bude môcť na európskom trhu predávať moravskú pálenku zo sliviek pod názvom slivovica, aj keď do nej výrobca pridá čistý lieh, tak ako
SITA
Tlačová agentúra
Písmo:A-|A+ Diskusia nie je otvorená
je to na Morave zvykom. V takom prípade bude na etikete vyznačené aj "liehovina". Napísal český denník Právo. Na Morave sa vyrába slivovica tak, že k slivkovému destilátu sa pred druhou destiláciou pridá 30 percent iného liehu, čo výrazne zjemňuje chuť. Nezodpovedá to však predpisom EÚ o výrobe ovocných destilátov, ktoré majú byť čisté bez pridania liehu. Z tohto dôvodu požiadala Praha o trvalú výnimku na výrobu slivovice. Čo sa týka výroby vína, Európska komisia trvá na svojej pôvodnej pozícii. Praha žiada, aby boli moravské a české vinice zaradené do kategórie A, na ktorú sa kladú najmenšie nároky. Komisia však trvá na tom, že budú zaradené do prísnejšej kategórie B.