
Likvidácia hovädzieho dobytka v českom družstve v Dušejove, kde objavili kravu nakazenú BSE. Zvieratá zabíjali veterinári v spolupráci s vojakmi za prísnych bezpečnostných opatrení. FOTO - REUTERS
Zistilo sa, že s mäspm manipulval naozaj zaujímavo. Kým vo veľkých bitúnkoch sa väčšinou po zabití zvierat ich hlavy odrežú a celé odstránia, tento mäsiar dodržiaval rituál, pri ktorom otváral zvieraciu lebku a vyberal mozog na ďalšie použitie. Keďže mozog, miecha a ďalšie orgány obsahujú najviac pôvodcov BSE, nevedomky tým prenášal nákazu nedezinfikovanými inštrumentmi na mäsovú svalovinu, ktorá prvotne nebýva nakazená.
Ten istý mäsiar sa vyznačoval aj ďalšou odlišnosťou – hovädzie mäso neoplachoval vodou, ako sa to robieva na veľkých bitúnkoch, ale iba ho otieral textíliami. Ako obchodník, ktorý chce svojim zákazníkom dodávať mimoriadne chutné mäsko – aby k nemu prišli aj nabudúce, totiž vedel, že hovädzie mäso sa po opláchnutí rýchlejšie kazí a jeho chuť utrpí. Netušil, že jeho domácka technológia sa môže podieľať na prenose smrteľnej choroby BSE z kravy na človeka. (ru)