Hoci je vitamín C citlivý na vysoké teploty, voskovité látky nachádzajúce sa v šupke papriky jeho strate pri varení alebo pečení zabraňujú. Paprika dodáva organizmu aj kyselinu listovú, nevyhnutnú pre rast buniek, vlákninu potrebnú na reguláciu trávenia či draslík, dôležitý pre látkovú premenu.
Najzdravšie je krájať papriku tesne pred tepelnou prípravou, jesť ju surovú alebo variť či dusiť len krátko.
Čerstvú neštipľavú papriku môžeme dusiť, plniť a pridávať takmer do všetkých jedál. Štipľavú používame najmä ako korenie.
Na plnenie je najlepšia zelená paprika, žltá je výborná ugrilovaná a z červenej pripravujeme lahodné šaláty. Pri skladovaní v chladničke nám paprika vydrží čerstvá aj dva týždne. Na zimu si ju môžeme zamraziť.
Pre záhradkárov: Paprike sa darí dobre najmä v susedstve bazalky a paradajok.
Dnes vám ponúkame tri recepty z papriky na rýchlu večeru.
Zapečená paprika s bryndzou
8 väčších zelených paprík, 300 g bryndze, 5 paradajok, 1/4 litra kyslej smotany, 1 lyžica nasekaného kôpru, 1 dcl oleja, soľ
Papriku umyjeme a vyberieme z nej jadrovník. Vyčistené papriky plníme plnkou, ktorú si pripravíme vymiešaním bryndze, smotany a kôpru. Ohňovzdornú misu vymastíme olejom a poukladáme do nej na kolieska nakrájané paradajky. Na paradajky naukladáme naplnenú papriku, všetko mierne posolíme a dáme do vyhriatej rúry zapekať. Po 15 – 20 minútach vyberieme a podávame s chlebom.
Papriková nátierka
4 zelené papriky, 1 cibuľa, 1 lyžica nastrúhaného chrenu, 1 lyžica petržlenovej vňate, 2 dcl tatárskej omáčky
Papriku nastrúhame na hrubšie rezančeky a cibuľu nadrobno pokrájame. Zmiešame s nastrúhaným chrenom a nasekanou petržlenovou vňaťou. Pridáme tatársku omáčku a všetko dobre zamiešame. Natierame na tmavý chlieb. Ozdobíme paradajkami a uhorkou.
Paprika plnená vajcami
8 zelených paprík, 8 vajec, 4 paradajky, 1 dcl oleja, 2 lyžice octu, 250 g nastrúhaného eidamu alebo iného tvrdého syra
Do hrnca dáme variť osolenú a octom okyslenú vodu. Keď začnie vrieť, vložíme do nej celé vaječné bielko so žĺtkom. Necháme variť asi 5 minút. Medzitým očistíme papriku, do každej vložíme 1 uvarené vajce a zakryjeme ho polovičkou paradajky. Naplnené papriky poukladáme tesne vedľa seba do vymastenej panvice, zakryjeme a dusíme približne 10 – 15 minút. Pred koncom dusenia posyme nastrúhaným syrom. Podávame s chlebom alebo so zemiakmi. (mo, mag)