BRATISLAVA – Len niekoľko dní po prepuknutí aféry okolo choroby šialených kráv sú konzumenti mäsa znova ohrození. Tentoraz pre zmenu bravčovým mäsom z Rakúska a Nemecka. Veterinári v týchto krajinách odhalili, že chovatelia ošípaných prikrmovali prasce nedovolenými podpornými prostriedkami. Išlo o rastové hormóny, antibiotiká a prostriedky na posilnenie srdca a krvného obehu, ktoré zostávajú v mäse a dostanú sa aj do tela konzumenta. Na slovenský trh sa podľa Martina Chudého zo Štátnej veterinárnej správy nebezpečná bravčovina z Rakúska nedostane a riziko nákazy u nás nehrozí.
„Na Slovensko sa dováža bravčové mäso iba z krajín s priaznivou nákazovou situáciou. Každá zásielka musí byť zabezpečená veterinárnym osvedčením, v ktorom veterinárny lekár z miesta odoslania deklaruje, že v mäse nie sú žiadne hormóny či stimulátory rastu. Kontrola obsahu takýchto látok v dovezenom mäse sa vykonáva ešte aj v Štátnom veterinárnom ústave v Nitre. Ak sa potvrdí obsah rezíduí, dovoz sa nepovoľuje a distribúcia suroviny je pozastavená. V poslednom období sa však žiadna takáto zásielka na Slovenku nezistila,“ uviedol Chudý. Používanie hormónov je u nás zakázané a antibiotiká sa podávajú iba chorým zvieratám.
Tieto prostriedky môžu u človeka vyvolať rakovinu alebo podporiť baktérie, ktoré zvyšujú odolnosť chorôb voči antibiotikám. Ľudia sú potom ohrozenejší chorobami, ktoré by v inom prípade bolo možné liečiť. Konzumácia takejto bravčoviny údajne predstavuje pre zdravie človeka väčšiu hrozbu než mäso zo šialených kráv.
(bch)