
FOTO SME – ĽUBOŠ PILC
Spotreba mäsa na Slovensku klesá. V minulom roku sa znížila oproti roku 2000 o štvrtinu, čo bol pokles o 3,2 kilogramu. Na znížení má najväčší podiel hovädzie a teľacie – až o štvrtinu sme ho zjedli menej. Dôvodom bol predovšetkým strach z objavených prípadov BSE. Veterinári však upozorňujú, že na naše pulty sa dostáva len testované mäso a testované mäsové výrobky.
Slovenský spotrebiteľ vlani čiastočne zanevrel aj na bravčové, ale pri ňom sa spotreba znížila len asi o šesť percent. Chuť na mäso si naša populácia kompenzovala zvýšenou konzumáciou hydiny – o takmer osem percent.
Spotreba mäsa u nás klesá už od roku 1990. Za desaťročie sa znížila o vyše dve tretiny. Lekári upozorňujú, že kým podľa odporúčaných dávok by sme mali konzumovať vyše 17 kíl hovädzieho a teľacieho za rok, u nás je to o desať kíl menej. Naopak, spotreba by sa mala viac znížiť pri bravčovom mäse, ale tam klesá oveľa pomalšie.
Zdroj: Zväz mäsiarov SR