NOVÁ LEHOTA – Dyňa s názvom hokkaido je slovenským pestovateľom či konzumentom prakticky neznáma. Ide pritom o plodinu, ktorá je z hľadiska svojich vlastností vo svete vysoko cenená.
O hokkaidové hody v Novej Lehote neďaleko Handlovej bol preto veľký záujem. Rastlinu priviezli jej priaznivci z Nemecka a pestujú ju na poliach pri Žiari nad Hronom.
Ako nám povedala Michaela Felixová, darí sa jej u nás veľmi dobre, lebo je to nenáročná plodina. Podľa orientálnej medicíny je dyňa liečivá hlavne pre oblasť sleziny, slinivky brušnej a žalúdka.
V Novej Lehote mali hodovníci možnosť ochutnať množstvo pokrmov, ktoré sa dajú z tejto rastliny pripraviť. Polievku, lečo, pečené zemiaky s hokkaidom, slanú štrúdľu, zapečené či vyprážané hokkaido, nátierky z neho. Aj tí, čo pokrmy ochutnávali prvýkrát, museli uznať, že majú veľmi lahodnú, jemnú chuť.
KVETA FAJČÍKOVÁ