zajedzme si

Kým čínske reštaurácie nájdeme už skoro v každom slovenskom meste, iná „exotika“ sa u nás ešte veľmi neujala. Dnes vám preto ponúkame recept na voňavé (a nie štipľavé) kurča z indickej, resp. bangladéšskej kuchyne. Skúste si s ním ozvláštniť posledný ...

Kým čínske reštaurácie nájdeme už skoro v každom slovenskom meste, iná „exotika“ sa u nás ešte veľmi neujala. Dnes vám preto ponúkame recept na voňavé (a nie štipľavé) kurča z indickej, resp. bangladéšskej kuchyne. Skúste si s ním ozvláštniť posledný prázdninový víkend. A za exotickým obedom si môžete pochutnať na banánovo-orechovom chlebíku.

Kuracia korma

1 stredne veľké kurča (môžu sa použiť aj len kuracie stehná – cca 1,5 kg), 2 lyžice nadrobno nakrájaného čerstvého zázvoru, 2 strúčiky cesnaku, 2–3 stredne veľké cibule, 2,25 ml bieleho jogurtu, 6 kúskov jemne roztlačeného kardamonu, 4 približne 2-centimetrové kúsky škorice, 2 lyžičky soli, 2 dcl oleja (prípadne aj 1 lyžica masla), 2 lyžice citrónovej šťavy, 1 lyžica cukru, nadrobno nakrájané mandle a hrozienka (podľa chuti).

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Kurča nakrájame na menšie kúsky. Nakrájanú cibuľu, cesnak, zázvor, soľ, cukor a citrónovú šťavu dáme do mixéra a s trochou vody rozmixujeme. Do zmixovanej zmesi dáme kuracie mäso, pridáme jogurt, škoricu, jemne roztlačený kardamon a všetko dobre premiešame, aby boli kuracie kúsky dobre obalené. Mäso dáme na horúci olej, prikryjeme a za občasného zamiešania dusíme na stredne teplej platni, až kým mäso nezmäkne (približne 1 hodinu). Prvých 5 minút dusíme na silnom, potom na strednom až miernom ohni. Zhruba 5 minút pred dovarením pridáme nakrájané mandle a hrozienka.

Podávame s ryžou a s jemne osolenou nakrájanou šalátovou uhorkou.

Banánovo-orechový chlebík

1 a 3/4 šálky hrubej múky, 2 lyžičky prášku do pečiva, 1/4 lyžičky sódy bikarbóny, 1/4 lyžičky soli, 1 šálka (asi 3 kusy) zrelých popučených banánov, 1/2 šálky plnotučného mlieka, 250 g stuženého rastlinného tuku, 1 šálka práškového alebo kryštálového cukru, l lyžička vanilkového extraktu, 2 balíčky vanilkového cukru, 2 veľké vajíčka, 1 šálka nadrobno nasekaných vlašských, lieskových alebo peka orechov (na dávkovanie použijeme 2,5 dcl šálku).

SkryťVypnúť reklamu

V stredne veľkej miske zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ a sódu bikarbónu. V druhej miske zmiešame popučené banány, mlieko, vanilkový extrakt a vanilkový cukor. Vo veľkej hlbšej mise vyšľaháme do krémova stužený tuk a po troche pridávame cukor a vajíčka. Po každom vajíčku zmes zašľaháme. Potom postupne primiešavame polovicu banánovej zmesi, polovicu múčnej zmesi, opäť banánovej zmesi a opäť múčnej zmesi. Nakoniec pridáme nasekané orechy. Cesto dáme do vymastenej a vymúčenej chlebíkovej formy. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre (na 175 stupňov) asi 70 minút, kým sa cesto neprestane lepiť na špáradlo. Upečené necháme 5 minút chladnúť a potom vyklopíme na tácku. Ak chlebík hneď nezjete, zabaľte ho do celofánu a skladujte pri izbovej teplote.

SkryťVypnúť reklamu

(aka, ib)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  3. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  6. Probiotiká nie sú len na trávenie
  7. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 348
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 5 922
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 690
  4. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 158
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 2 813
  6. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 2 174
  7. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 688
  8. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 610
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu