Kým čínske reštaurácie nájdeme už skoro v každom slovenskom meste, iná „exotika“ sa u nás ešte veľmi neujala. Dnes vám preto ponúkame recept na voňavé (a nie štipľavé) kurča z indickej, resp. bangladéšskej kuchyne. Skúste si s ním ozvláštniť posledný prázdninový víkend. A za exotickým obedom si môžete pochutnať na banánovo-orechovom chlebíku.
Kuracia korma
1 stredne veľké kurča (môžu sa použiť aj len kuracie stehná – cca 1,5 kg), 2 lyžice nadrobno nakrájaného čerstvého zázvoru, 2 strúčiky cesnaku, 2–3 stredne veľké cibule, 2,25 ml bieleho jogurtu, 6 kúskov jemne roztlačeného kardamonu, 4 približne 2-centimetrové kúsky škorice, 2 lyžičky soli, 2 dcl oleja (prípadne aj 1 lyžica masla), 2 lyžice citrónovej šťavy, 1 lyžica cukru, nadrobno nakrájané mandle a hrozienka (podľa chuti).
Kurča nakrájame na menšie kúsky. Nakrájanú cibuľu, cesnak, zázvor, soľ, cukor a citrónovú šťavu dáme do mixéra a s trochou vody rozmixujeme. Do zmixovanej zmesi dáme kuracie mäso, pridáme jogurt, škoricu, jemne roztlačený kardamon a všetko dobre premiešame, aby boli kuracie kúsky dobre obalené. Mäso dáme na horúci olej, prikryjeme a za občasného zamiešania dusíme na stredne teplej platni, až kým mäso nezmäkne (približne 1 hodinu). Prvých 5 minút dusíme na silnom, potom na strednom až miernom ohni. Zhruba 5 minút pred dovarením pridáme nakrájané mandle a hrozienka.
Podávame s ryžou a s jemne osolenou nakrájanou šalátovou uhorkou.
Banánovo-orechový chlebík
1 a 3/4 šálky hrubej múky, 2 lyžičky prášku do pečiva, 1/4 lyžičky sódy bikarbóny, 1/4 lyžičky soli, 1 šálka (asi 3 kusy) zrelých popučených banánov, 1/2 šálky plnotučného mlieka, 250 g stuženého rastlinného tuku, 1 šálka práškového alebo kryštálového cukru, l lyžička vanilkového extraktu, 2 balíčky vanilkového cukru, 2 veľké vajíčka, 1 šálka nadrobno nasekaných vlašských, lieskových alebo peka orechov (na dávkovanie použijeme 2,5 dcl šálku).
V stredne veľkej miske zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ a sódu bikarbónu. V druhej miske zmiešame popučené banány, mlieko, vanilkový extrakt a vanilkový cukor. Vo veľkej hlbšej mise vyšľaháme do krémova stužený tuk a po troche pridávame cukor a vajíčka. Po každom vajíčku zmes zašľaháme. Potom postupne primiešavame polovicu banánovej zmesi, polovicu múčnej zmesi, opäť banánovej zmesi a opäť múčnej zmesi. Nakoniec pridáme nasekané orechy. Cesto dáme do vymastenej a vymúčenej chlebíkovej formy. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre (na 175 stupňov) asi 70 minút, kým sa cesto neprestane lepiť na špáradlo. Upečené necháme 5 minút chladnúť a potom vyklopíme na tácku. Ak chlebík hneď nezjete, zabaľte ho do celofánu a skladujte pri izbovej teplote.
(aka, ib)