BRATISLAVA – Pridávanie juwimu, sušeného extraktu z plazmy hovädzej krvi, do mliečnych produktov je podľa mliekarov okrajovou záležitosťou. Z celoslovenského hľadiska sa to totiž pridával len do zanedbateľného množstva výrobkov. Uviedol to včera Ján Kresák z Liptovskej mliekarne. „Liptovská mliekareň ani v minulosti juwim nikdy nepoužívala. Vyrábame prírodné syry, ktoré boli pripravené z čistého mlieka pôsobením neškodných mikrobiologicky vyrobených syridiel,“ dodal.
Miekarne sa dnes ocitajú pod neustále rastúcim tlakom obchodných reťazcov a roľníckych družstiev. Na Slovensku je totiž nedostatok mlieka, čo umožňuje družstvám zvyšovať jeho výkupnú cenu. Do takejto situácie teraz vpadol ešte aj problém šialených kráv a tlaku verejnosti. „Mliekarne sú dnes v obrovskom strese,“ hovorí R. Foltán zo zvolenskej mliekarne I. Witmann a syn, výrobne, ktorá si už pred časom zvolila radšej cestu mimoriadnej kvality. „Juwim sme nikdy nepoužívali, aj keď nám ho v roku 1997 ponúkali. Naše jogurty majú vyššiu cenu, lebo do nich pridávame drahšie vstupné komponenty dovezené z Holandska a Dánska. Tieto krajiny sú známe vysokou úrovňou starostlivosti o hovädzí dobytok.“ (ru)