či baklažán. Alebo zapečenú cukinu so syrom a paradajkami. A ak ste sa práve vrátili z dovolenky v Španielsku, môžete si na tamojšiu kuchyňu zaspomínať napríklad pri najznámejšej španielskej polievke gazpacho.
Gazpacio
6 paradajok, 1 zelená paprika, 1 červená paprika, 1 šalátová uhorka, striedka z 1 krajca bieleho chleba, 1 lyžica olivového oleja, podľa chuti ocot, soľ, mleté čierne korenie, 1 malá cibuľa, 1 strúčik cesnaku, voda.
Paradajky, papriku a uhorku očistíme, zbavíme jadierok a nakrájame na malé kúsky. Striedku chleba dáme rozmočiť do vody. Potom všetky suroviny vložíme do misy, premiešame a dáme do mixéra zmixovať. Ak máte menší mixér, môžete si masu rozdeliť a mixovať postupne. Do zmixovanej zmesi pridáme studenú vodu. Jej množstvo závisí od toho, akú chcete mať polievku hustú. Zmixovanú polievku uložíme v mise do chladničky a necháme chladiť jednu až dve hodiny.
Pomer jednotlivých surovín do polievky si môžete podľa vlastnej chuti upraviť. Ak máte radi napríklad papriku, môžete pridať viac papriky na úkor paradajok, chuť možno meniť aj pridaním väčšieho množstva cibule alebo cesnaku.
Zapečená cukina so syrom
4 cukiny, 200 g rokfortu, 6 tenkých plátkov eidamu alebo ementálu, 6 paradajok, 2 papriky, olivový olej, 2 strúčiky cesnaku, soľ, oregano, provensálska zmes.
Cukiny ošúpeme, nakrájame na kolieska hrubé asi 2 centimetre, poukladáme na pekáč, trošku posolíme a pokvapkáme olivovým olejom. Pomedzi kolieska poukladáme tenké plátky cesnaku. Na to dáme nastrúhaný rokfor a plátky eidamu alebo ementálu. Zakryjeme kolieskami paradajok, pridáme pásiky papriky, posypeme oreganom, provensálskou zmesou a ešte trochu pokvapkáme olivovým olejom. Zapekáme v mierne teplej rúre, kým cukina nezmäkne. Podávame s chlebom alebo varenými zemiakmi.
(mag)