zajedzme si

Pre milovníkov zeleninových jedál je august tým najlepším obdobím. Paradajky, papriky, tekvica, cukiny, baklažány, to všetko dostať síce už celý rok, ale práve teraz aj za lepšie ceny. Treba to využiť a namiesto rezňa vyskúšať napríklad vyprážanú tekvicu

či baklažán. Alebo zapečenú cukinu so syrom a paradajkami. A ak ste sa práve vrátili z dovolenky v Španielsku, môžete si na tamojšiu kuchyňu zaspomínať napríklad pri najznámejšej španielskej polievke gazpacho.

Gazpacio

6 paradajok, 1 zelená paprika, 1 červená paprika, 1 šalátová uhorka, striedka z 1 krajca bieleho chleba, 1 lyžica olivového oleja, podľa chuti ocot, soľ, mleté čierne korenie, 1 malá cibuľa, 1 strúčik cesnaku, voda.

Paradajky, papriku a uhorku očistíme, zbavíme jadierok a nakrájame na malé kúsky. Striedku chleba dáme rozmočiť do vody. Potom všetky suroviny vložíme do misy, premiešame a dáme do mixéra zmixovať. Ak máte menší mixér, môžete si masu rozdeliť a mixovať postupne. Do zmixovanej zmesi pridáme studenú vodu. Jej množstvo závisí od toho, akú chcete mať polievku hustú. Zmixovanú polievku uložíme v mise do chladničky a necháme chladiť jednu až dve hodiny.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Pomer jednotlivých surovín do polievky si môžete podľa vlastnej chuti upraviť. Ak máte radi napríklad papriku, môžete pridať viac papriky na úkor paradajok, chuť možno meniť aj pridaním väčšieho množstva cibule alebo cesnaku.

Zapečená cukina so syrom

4 cukiny, 200 g rokfortu, 6 tenkých plátkov eidamu alebo ementálu, 6 paradajok, 2 papriky, olivový olej, 2 strúčiky cesnaku, soľ, oregano, provensálska zmes.

Cukiny ošúpeme, nakrájame na kolieska hrubé asi 2 centimetre, poukladáme na pekáč, trošku posolíme a pokvapkáme olivovým olejom. Pomedzi kolieska poukladáme tenké plátky cesnaku. Na to dáme nastrúhaný rokfor a plátky eidamu alebo ementálu. Zakryjeme kolieskami paradajok, pridáme pásiky papriky, posypeme oreganom, provensálskou zmesou a ešte trochu pokvapkáme olivovým olejom. Zapekáme v mierne teplej rúre, kým cukina nezmäkne. Podávame s chlebom alebo varenými zemiakmi.

SkryťVypnúť reklamu

(mag)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 587
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 309
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 712
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 121
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 338
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 910
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 864
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 392
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu