Vyzerá to tak, že ľudia prestali dôverovať svojim obľúbeným jedlám. „Potom, ako sa objavili správy o chorobe, kupujem radšej bravčové alebo hydinu, hovädzie som vypustila z jedálnička. Nemám dobrý pocit, pretože doteraz sme jedávali hovädzinu,“ povedala pani v mäsiarstve na Šancovej ulici v Bratislave.
35-ročná Žilinčanka, čakajúca v rade na mäso, hovorí: „Hovädzie mäso sme v našej rodine doteraz uprednostňovali pred bravčovým. Tiež som sa však zľakla a teraz nakupujem hlavne hydinu.“
V posledných týždňoch sa obava z choroby šialených kráv prejavila takmer vo všetkých mäsiarstvach na Slovensku rapídnym poklesom predaja hovädzieho mäsa.
„Za posledné dva týždne sme predali až o sedemdesiat percent menej hovädzieho, pričom ceny sa nezmenili. Na druhej strane len nepatrne stúpol predaj bravčového a hydinových výrobkov. Ľudia sa pýtajú, či v nejakom výrobku nie je hovädzie,“ povedal Milan Groschmidt z predajne na Dulovom námestí v Bratislave.
Podobne je to aj v banskobystrickej predajni Čupka na námestí, kde rapídne poklesol záujem o všetky druhy mäsa, najmä však o hovädzinu. Ak v iných mesiacoch ich tržby predstavovali 1,5 milióna korún, minulý mesiac to bolo iba 500-tisíc. Ľudia, ak kupujú mäso, uprednostňujú hydinu a mäsové výrobky. Zlacnenie hovädzieho zatiaľ nepripravujú. Podobná situácia je aj v predajni Hrádok, kde záujem poklesol asi o jednu tretinu oproti minulým mesiacom. Podľa P. Debnára z mäsiarstva Urpín v Žarnovici existujú labužníci zvyknutí na toto mäso, ktorí si ho kupujú napriek správam v tlači. Vo všeobecnosti ale ľudia kupujú hovädziny podstatne menej. Nakupovať ju prestali aj veľkí odberatelia, školy, jedálne, hotely, a to aj napriek tomu, že cenu hovädziny znížili asi o 10 korún na kile. Stehno bez kosti teraz stojí stojí 170 korún, s kosťou 82 korún za kilo. Bravčovina sa pohybuje okolo 160-170 korún za kilo. Výrazný záujem je o hydinu. Podstatný pokles záujmu o hovädzinu sa prejavil aj v Kremnici. Hovädzie stehno tu dostanete za 198 korún za kilo, hovädzie bez kosti za 158 korún, 76 korún stojí hovädzie s kosťou. Prekvapujúco lacnejšia je bravčovina – bravčové plece stojí 162, krkovička 126 korún za kilo. Chladené a mrazené kurča stojí 81 korún.
Aj Žilinčania prestávajú mať záujem o hovädzie mäso. Predajcovia tvrdia, že ich mäso je zdravé a ceny zatiaľ nemenia. Tie sú, napriek výraznému poklesu predaja, vysoké – kilo hovädzieho stehna a pleca sa predáva za približne 180 korún. Toľko stojí aj teľacie stehno, bravčové je o desať korún lacnejšie. Okolo 160 korún stojí močing, lacná je hovädzia pečienka – za 60 korún. Na porovnanie – kurence stoja 70 až 75 korún, v niektorých predajniach sa ich predaj výrazne zvýšil.
V Košiciach najväčší úbytok zákazníkov zaznamenali v menších predajniach. Spolumajiteľ obchodu Mäso – Hydina Galico, s. r. o., na Meteorovej ulici Stanislav Lišivka konštatoval, že za posledné tri dni napríklad predali iba dve kilá hovädzieho a pritom majú veľmi slušné ceny. Hovädzie predné tu dostať po 124 korún a zadné za 140. Vedúci predajne Mäso Spiš na Hlavnej 114 Stanislav Novotný tiež priznal nižší počet zákazníkov, ale nepovažuje to za tragédiu.
(aha, bch, eta, wm, em)