Štvrtok, 25. február, 2021 | Meniny má Frederik(a)KrížovkyKrížovky

V slovenských mäsiarstvach klesol predaj hovädziny

Po rozšírení novej formy Creutzfeldt-Jakobovej choroby, prenosnej na človeka v mnohých krajinách Európy, sa obavy preniesli aj na Slovensko. Ľudia sa obávajú konzumácie hovädziny a dávajú prednosť iným druhom alebo si mäso vôbec nekupujú.

Vyzerá to tak, že ľudia prestali dôverovať svojim obľúbeným jedlám. „Potom, ako sa objavili správy o chorobe, kupujem radšej bravčové alebo hydinu, hovädzie som vypustila z jedálnička. Nemám dobrý pocit, pretože doteraz sme jedávali hovädzinu,“ povedala pani v mäsiarstve na Šancovej ulici v Bratislave.

35-ročná Žilinčanka, čakajúca v rade na mäso, hovorí: „Hovädzie mäso sme v našej rodine doteraz uprednostňovali pred bravčovým. Tiež som sa však zľakla a teraz nakupujem hlavne hydinu.“

V posledných týždňoch sa obava z choroby šialených kráv prejavila takmer vo všetkých mäsiarstvach na Slovensku rapídnym poklesom predaja hovädzieho mäsa.

Skryť Vypnúť reklamu

„Za posledné dva týždne sme predali až o sedemdesiat percent menej hovädzieho, pričom ceny sa nezmenili. Na druhej strane len nepatrne stúpol predaj bravčového a hydinových výrobkov. Ľudia sa pýtajú, či v nejakom výrobku nie je hovädzie,“ povedal Milan Groschmidt z predajne na Dulovom námestí v Bratislave.

Podobne je to aj v banskobystrickej predajni Čupka na námestí, kde rapídne poklesol záujem o všetky druhy mäsa, najmä však o hovädzinu. Ak v iných mesiacoch ich tržby predstavovali 1,5 milióna korún, minulý mesiac to bolo iba 500-tisíc. Ľudia, ak kupujú mäso, uprednostňujú hydinu a mäsové výrobky. Zlacnenie hovädzieho zatiaľ nepripravujú. Podobná situácia je aj v predajni Hrádok, kde záujem poklesol asi o jednu tretinu oproti minulým mesiacom. Podľa P. Debnára z mäsiarstva Urpín v Žarnovici existujú labužníci zvyknutí na toto mäso, ktorí si ho kupujú napriek správam v tlači. Vo všeobecnosti ale ľudia kupujú hovädziny podstatne menej. Nakupovať ju prestali aj veľkí odberatelia, školy, jedálne, hotely, a to aj napriek tomu, že cenu hovädziny znížili asi o 10 korún na kile. Stehno bez kosti teraz stojí stojí 170 korún, s kosťou 82 korún za kilo. Bravčovina sa pohybuje okolo 160-170 korún za kilo. Výrazný záujem je o hydinu. Podstatný pokles záujmu o hovädzinu sa prejavil aj v Kremnici. Hovädzie stehno tu dostanete za 198 korún za kilo, hovädzie bez kosti za 158 korún, 76 korún stojí hovädzie s kosťou. Prekvapujúco lacnejšia je bravčovina – bravčové plece stojí 162, krkovička 126 korún za kilo. Chladené a mrazené kurča stojí 81 korún.

Skryť Vypnúť reklamu

Aj Žilinčania prestávajú mať záujem o hovädzie mäso. Predajcovia tvrdia, že ich mäso je zdravé a ceny zatiaľ nemenia. Tie sú, napriek výraznému poklesu predaja, vysoké – kilo hovädzieho stehna a pleca sa predáva za približne 180 korún. Toľko stojí aj teľacie stehno, bravčové je o desať korún lacnejšie. Okolo 160 korún stojí močing, lacná je hovädzia pečienka – za 60 korún. Na porovnanie – kurence stoja 70 až 75 korún, v niektorých predajniach sa ich predaj výrazne zvýšil.

V Košiciach najväčší úbytok zákazníkov zaznamenali v menších predajniach. Spolumajiteľ obchodu Mäso – Hydina Galico, s. r. o., na Meteorovej ulici Stanislav Lišivka konštatoval, že za posledné tri dni napríklad predali iba dve kilá hovädzieho a pritom majú veľmi slušné ceny. Hovädzie predné tu dostať po 124 korún a zadné za 140. Vedúci predajne Mäso Spiš na Hlavnej 114 Stanislav Novotný tiež priznal nižší počet zákazníkov, ale nepovažuje to za tragédiu.

Skryť Vypnúť reklamu
(aha, bch, eta, wm, em)
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov
  2. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  3. Aj vám chýba voňavá a chutná káva?
  4. Získaj náskok pred štartom
  5. Ivan Krechňák: Robiť niečo, čo máš rád, je na nezaplatenie
  6. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť
  7. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte
  8. Trnavská univerzita: 385 rokov akademickej excelentnosti
  9. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  10. Petit Press a RegioMedia rozbiehajú spoločný predaj v regiónoch
  1. Slovensko zasiahla vlna nárastu dopytu po produktoch na kĺby!
  2. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť
  3. Získaj náskok pred štartom
  4. 2. ročník Social Awards Slovakia prichádza
  5. MetLife spustila online nahlasovanie poistných udalostí
  6. Minulý rok boli v priemere ukradnuté takmer tri autá denne
  7. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov
  8. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  9. Petit Press a RegioMedia rozbiehajú spoločný predaj v regiónoch
  10. Aj vám chýba voňavá a chutná káva?
  1. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 18 898
  2. Ako vyzerá majetok Slovákov? Zvyšuje sa najmä z jedného dôvodu 9 950
  3. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 9 939
  4. V sobotu do bezpečného Ománu so zľavou 486 eur 6 775
  5. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 6 491
  6. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 6 383
  7. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 6 151
  8. Volkswagen Tiguan: takto by malo vyzerať rodinné auto! 5 709
  9. Zažite farebný Marakéš a hory Atlasu so slovenským sprievodcom 5 121
  10. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 4 636
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu