ŠTRBSKÉ PLESO – „Od roku 1995 inšpektori regionálnych veterinárnych správ monitorujú prítomnosť cudzorodých látok v lovnej zveri a v rybách. Spočiatku sa monitoring zameriaval na poľovnú, voľne žijúcu zver a ryby. Po obmedzení finančných prostriedkov došlo v posledných rokoch k redukcii monitoringu len na tú zver a ryby, ktoré sú predmetom konzumácie obyvateľstva,“ objasnil riaditeľ Krajskej veterinárnej správy v Prešove Pavol Rajzák.
V súčasnosti sa monitoring zredukoval na zajace a na raticovú zver, ktorú predstavujú jelene a srnce. Z rýb je to šťuka a kapor, v telách ktorých sa skúma prítomnosť rizikových chemických prvkov. „Na základe niekoľkoročných výsledkov monitoringu sme prišli k zaujímavému poznatku. Nálezy rizikových chemických prvkov na územiach, o ktorých sme predpokladali, že budú z hľadiska priemyselného znečistenia menej zasiahnuté, boli neraz rovnaké i vyššie ako v oblastiach s priemyselnou koncentráciou,“ povedal nám P. Rajzák. Ako uviedol, výsledky doterajšieho monitoringu cudzorodých látok v telách zveri a rýb dokazujú, že najviac nálezov rizikových chemických prvkov a polychlórovaných bifenylov je vo východoslovenskom regióne, pričom smerom na západ Slovenska toto znečistenie klesá.
Príčinou je množstvo chemických a ťažobných spoločností na východnom Slovensku. „Ako perličku môžem uviesť poznatok z minulého roka, keď sme robili monitoring cudzorodých látok v telách pstruhov zo Štrbského plesa. Tu by človek očakával skutočne dobré hodnoty. Na naše prekvapenie sme však v telách týchto rýb našli škodlivé látky z farieb. Je pre nás záhadou, ako sa do tiel tunajších pstruhov dostali. Predpokladáme, že to spôsobil nezodpovedný hotelier, ktorý si pravdepodobne svoje zariadenie skrášľoval farbami obsahujúcimi tieto látky,“ konštatoval P. Rajzák. Našťastie pstruhy zo Štrbského plesa nie sú určené na bežné konzumovanie.
PETER KALETA