
Požiarnici v katastri obce Dušejov v okrese Jihlava začali včera páliť mäsový aj kŕmny odpad z jatiek miestneho mäsokombinátu. Na týchto jatkách porazili kravu z družstva Dušejov, u ktorej sa potvrdil výskyt BSE. Odpad z jednotlivých kusov sa oddeliť nedá, preto musí byť spálená celá produkcia. FOTO - ČTK
BRATISLAVA - Od dnešnej noci by mali colníci prezerať aj nákupy, ktoré si ľudia vezú z českých obchodov. Colníci začnú na českých hraniciach preverovať aj všetko, čo prevážajú turisti.
„Generálny riaditeľ vydal rozkaz dôsledne všetko kontrolovať. Je to to isté, ako sme to robili pri nedávnych opatreniach proti slintačke a krívačke. Colníci by mali prezerať aj nákupy,“ povedala hovorkyňa Colného riaditeľstva SR Silvia Balázsiková.
Na otázku SME, čo v prípade, ak colník naďabí na mäsový tovar, napríklad paštétu s neistým zložením, Balázsiková odpovedala, že na hraniciach je aj veterinárna služba, ktorá sa privolá k sporným prípadom.
„Colník, samozrejme, nezistí, či v prevážanom výrobku je želatína alebo kolagén vyrobený z kože a kožiek, čo je dovolené, alebo z kostí, čo je na prevoz zakázané, ale výrobok odoberie a odovzdá ho veterinárovi. Na slovensko-českých hraniciach je už všade stála veterinárna služba aspoň v určitých hodinách. Podozrivé výrobky sa zadržia.“
Veterinári
Zadržanie zvierat, hovädzieho mäsa a výrobkov z neho na hraniciach je len jednou stranou problému, ako zabrániť šíreniu BSE na našom území. Oveľa väčšia tortúra bude spojená s izolovaním všetkého dobytka dovezeného z Čiech a s posťahovaním výrobkov obsahujúcich českú hovädzinu z našej obchodnej siete.
Podľa hovorkyne ministerstva pôdohospodárstva Anny Majkútovej sa k nám od roku 1993 doviezlo 11 931 kusov dobytka, pričom zo západoeurópskych krajín to bolo 5700 kusov. Všetky tieto zvieratá sa odteraz musia evidovať ako rizikové a po zabití ich otestujú na BSE. Vzhľadom na početnosť hovädzieho stáda na Slovensku Európska únia odporučila preveriť takzvanými rýchlymi testami u nás okolo dvetisíc kráv. Doteraz sme z toho polovicu stihli.
Koľko to bude stáť?
Podľa TASR minister pôdohospodárstva Pavel Koncoš už svojmu rezortu nariadil aj zistenie približných nákladov, ktoré by sme museli vynaložiť na prípadné preventívne otestovanie každého jedného zabitého kusu dobytka staršieho ako 30 mesiacov (pri mladších zvieratách sa spôsob diagnostikovania BSE ešte nevynašiel). Podľa odhadu predsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Ivana Oravca by ročne šlo asi o 70-tisíc zvierat, čo by si pri cene 2300 Sk za test vyžiadalo 160 miliónov korún.
Dozor hygienikov
Hygienici dostali včera pokyn, aby dohliadali na sťahovanie potravín obsahujúcich české hovädzie mäso alebo ďalšie podozrivé komponenty z predajnej siete. Podľa hlavného hygienika Ivana Rovného jeho ľudia majú možnosť v týchto prípadoch ukladať sankcie 500-tisíc až milión korún.
Ministerstvo pôdohospodárstva spolu s veterinármi takisto zabezpečuje izolovanie českých výrobkov z obchodnej siete. „Problém je, ako to prikázať každému obchodníkovi,“ uviedla včera pre SME Majkútová. „Zvažuje sa spôsob obrátiť sa na okresné úrady a ich živnostenské oddelenia.“
TÁŇA RUNDESOVÁ