
Zoltán Makai FOTO SME – ĽUBOŠ PILC
plavby z anglického Doveru do francúzskeho Cap-Griz-Nez vystúpil na breh 25-ročný študent z Dunajskej Stredy ZOLTÁN MAKAI.
Stihli ste si od návratu domov uvedomiť, čo sa vám vlastne podarilo?
„Ani nie. Samozrejme, vedel som, že to ešte žiadny Slovák nedokázal, v diaľkovom plávaní však nejde o to byť niekde prvý. Je to najmä o prekonávaní samého seba.“
Čo pre vás tento úspech znamená?
„Pre diaľkového plavca je to to isté čo výstup na Everest. Kanál La Manche vám totiž musí dovoliť, aby ste ho mohli pokoriť. Ani najlepší plavci nič nezmôžu, keď sa rozhodne, že vám nevytvorí dobré podmienky.“
Ako sa vlastne zrodil nápad preplávať ho?
„Otec bol otužilec a dobre sa poznal aj s Františkom Venclovským. O kanáli La Manche sa často rozprávali a na mňa sa to tak nalepilo už od útleho detstva.“
Verili ste si aj po príchode do Doveru?
„Určité pochybnosti človek má vždy, ale napokon šťastie pri mne stálo. Okrem stretnutia s nepríjemným rojom medúz som už mal len jeden problém na trati, keď som na chvíľu musel zastaviť pre prechádzajúci tanker.“
Ako ste vedeli, že počasie a vodné prúdy budú v tom čase priaznivé?
„Na to sú tam piloti. Je ich dvadsať a majú certifikát na prevádzanie plavcov cez tamojšie nevyspytateľné vody. Ak chcete, aby bol váš výkon registrovaný, musíte mať jedného z nich na doprovodnej lodi, bez ktorej do vody nemôžete. Oni rozhodujú, kedy sú podmienky na pokus ideálne.“
Dostávali ste od neho aj nejaké inštrukcie na trati?
„Na to nebol čas, len tréner Michal Šterba mi na tabuli ukazoval priebežný čas.“
Akou veľkou vrstvou lanolínu ste sa chránili vo vode?
„Asi trojmilimetrovou. Najmä pod pažami, na krku a na iných citlivých miestach.“
Plávali ste trať sám alebo vás v ten deň štartovalo viac?
„Na vodu vyplávalo päť doprovodných lodí, český tím postavil šesťčlennú štafetu, takže nás bolo relatívne dosť.“
Ako ste svoj kúsok oslávili?
„Najprv veľkou dávkou zmrzliny na zahnanie slanej chute a potom normálnym jedlom.“
Alkohol?
„V žiadnom prípade. Odvtedy som sa ho ani nedotkol. Po takých vyčerpávajúcich výkonoch dostáva pečeň poriadne zabrať. Alkohol by jej v regenerácii určite nepomohol.“
Kde ste sa na svoj výkon pripravovali?
„Na Pasienkoch, Zlatých pieskoch a tak. Žiadna príprava v špeciálnom prostredí.“
Máte už v hlave ďalší veľký cieľ?
„Z diaľkového plávania nie. La Manche ma plne uspokojuje. Ale láka ma triatlon, hoci som ho ešte ani raz neskúsil.“
Aktívne diaľkové plávanie a prípadná účasť na európskych šampionátoch vás neláka?
„Rozmýšľal som nad tým, ale som príliš pomalý. Ja trebárs dvadsaťpäť kilometrov zvládnem za sedem hodín, tým najlepším to trvá tak päť a pol. A to je značný rozdiel. A, okrem iného, ja mám rád studenú vodu.“
VIZITKA ZOLTÁNA MAKAIA
Narodený: 22. septembra 1976
Miesto narodenia: Dunajská Streda
Tohto času: študent Technickej univerzity vo Viedni
Odbor: hospodárska informatika