Hliník sa však dostáva do nášho tela aj inak – prevažne z hliníkového riadu, buď utieraním, alebo vylúhovaním do vody pri varení zemiakov, kapusty a podobne.
Odborníci radia:
Ak máte ešte hliníkové riady či príbory, vyhoďte ich. Veľké množstvo hliníka je však aj vo vecičkách, ktoré denne používame – nachádza sa v kypriacom prášku do pečiva, v potravinárskych prísadách, v emulgačných činidlách, v prostriedkoch proti spekaniu, v bieliacich prostriedkoch. Hliníkaté soli sa používajú pri konzervovaní, nakladaní a v potravinách v prášku. Obsahuje ich aj obľúbená instantná káva, sušené mlieko, stužovač šľahačky, na počudovanie je aj v liekoch proti tráviacim ťažkostiam. Ak vás po ťažkom obede páli záha a dáte si takýto liek, veľmi si nepomôžete.
V čom môže byť hliník nebezpečný?
Viaceré vedecké práce uvádzajú pravdepodobný vplyv hliníka na vznik rakoviny a Alzheimerovej choroby.
(uj)