Juwim, hydrolyzát z hovädzej krvi, sa pridáva do výrobkov na zvýšenie podielu aminokyselín. Podľa riaditeľa Výskumného ústavu mliekarenského v Žiline Karola Heriana ide o jeden z faktorov, ktoré zlepšujú biologické zloženie výrobkov. Jeho obsah sa vo výrobkoch pohybuje v stotinách miligramu a je vyrábaný výlučne z domácich zvierat. „Tento prípravok sme testovali a musím povedať, že v žiadnom prípade neohrozuje zdravie spotrebiteľa,“ uviedol Herian. Ani v krajinách, v ktorých sa choroba vyskytla, sa podľa Heriana neobjavila žiadna súvislosť s takýmto druhom prípravkov.
„Všetok Juwim, ktorý sa k nám dováža, pochádza len z Českej republiky. Dozorné orgány na ochranu zdravia, v tomto prípade štátne zdravotné ústavy, už minulý rok vyžadovali od každého dovozcu Juwimu potvrdenie, že prípravok je zo zvierat zo sledovaného chovu. To isté platí pre želatínu,“ uviedla pre SME Mudr. Katarína Chudíková zo sekcie ochrany zdravia ľudí ministerstva zdravotníctva. Preto by výrobky, ktoré sa nachádzajú v predajniach, mali byť úplne bezpečné.
(mar)